Благовещение е тържествен ден в чест на благата вест, която архангел Михаил съобщава на Дева Мария - че ще стане майка на божия син. Благата вест дава и името на празника, който се отбелязва още и като ден на  пролетта и майката. Наричат го още половин Великден. Според поверието в този ден долитат кукувицата и лястовицата и носят благата вест, че зимата си е отишла. Затова е добре в себе си – в джобове, чанти или друго да носим пари. Когато чуем да кука кукувицата, да хванем банкнотите в ръка. Така, както ни закука кукувицата, така ще ни върви през цялата година.


Традиции
Смята се, че на Благовещение трябва за пръв път да се хапне нещо зелено - коприва, киселец или лапад. Освен свежи зеленолистни, на трапезата се поднася риба (печена или варена), прави се питка и баница с лук. Важно е да има нещо цветно – например в питката може да се направи цветен пласт с червен пипер или чубрица, шарени сладки и др.
На този ден се пробиват ушите на малките деца и се слагат обеци, защото се счита, че всяка рана, направена днес, зараства много бързо.

Имен ден
Днес празнуват Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Благо, Евелина, Евангелина и производни.

Благи вести
На Благовещение се съобщават благи вести на близки и приятели. Хубавите неща се случват на тези, които вярват, че ще им се случат. Но още по-хубави се случват на тези, които умеят да споделят с другите, търпеливи са и не се отказват. Ето с какви благи вести може да зарадвате днес близки и познати:


Обичам те!

Бременна съм.

Да, ще се омъжа за теб.

Предложиха ми нова работа.

Хубав/а си!

Ти си добър човек!

Нека опитаме отново!

Мамо, аз съм добре.

Успях!

Вече не ме е страх.