Музика към видеото: bensound.com

Във време на социална изолация и родители, и деца сме изправени пред предизвикателството да намираме интересни занимания извън обичайните ежедневни задачи. В моето семейство на почит сред двете ми по-големи деца в момента е рисуването. Гледаме клипчета в YouTube и рисуваме... понита, разбира се!

Ако имате момиченца сигурно вече познавате Пинки пай, Ябълчица, принцесите Селестия и Луна, Сумрачна Искрица и цялата останала компания. Хубавото е, че момичетата ми са на възраст, в която проявяват желание да рисуват сами и честно казано се справят перефектно - поне в собствените ми майчински очи 

Част от шедьоврите, нарисувани заедно с мама
Снимка: Ралица Михаилова

Така ми хрумна да помоля професионален илюстратор да ни покаже стъпка по стъпка как да нарисуваме не много сложни герои и картинки. Вече сме ви срещали с Милена Радева, която е илюстратор на детски книги и вече има над 120 илюстрирани книги в цял свят, но остава да живее и работи в България. Споделих й идеята си и тя откликна с ентусиазъм, дори надгради идеята - ще рисуваме с бои! 

Урокът, който ви показваме тук, не е нито лесен, нито много труден, но изисква прецизност и търпение. Ако след тези думи не съм ви отказала, пуснете си видеото или следвайте описаните от Милена стъпки:

Като за начало си изберете прост обект за рисуване, в следващите видеа постепенно ще почнем да усложняваме формите, цветовете и обектите. Тук съм избрала един най-обикновен портокал.

  • Нарисувайте формата на портокала с молив и действаме смело с водата и боята. Без страх! Много вода и много вода. Пазете контура и поливайте смело около него.


  • Плавно повдигаме краищата на листа, за да може водата и боята да се смесят и прелеят хомогенно. Ако се наложи попийте с тоалетна хартия (не със салфетка – структурата на хартията е различна), но без да докосвате листа, а само образувалата се „локвичка”.

  • Изчакайте фона хубаво да изсъхне. И продължаваме с нашия портокал. Тук действаме по същия начин, но този път в контура, а не около него. Боя, вода, леко разливане, ползвайте четката, за да водите боята и тя ще слуша.


  • Изчакайте да изсъхне или поне да попие по-голямата част от водата. С по-фина четка с по-остър връх можете да започнете да прибавяте по-ясни светлосенки и дори малки детайли като точки за структура, дръжка или дори някой и друг дефект на самия плод.


  • Отново изчакване да поизсъхне, за да добавим последни водни щрихи, хвърлена сянка и да дообработим фона, ако има нужда. Помнете – красотата на акварела е в начина, по който се разлива върху листа и петната, които оставя след себе си.

     

Милена: "Помнете – красотата на акварела е в начина, по който се разлива върху листа и петната, които оставя след себе си."
Снимка: Евгений Милов