Силвия Дончева е майка на две момичета - на 8 и 9 години. Провокирана от чат на голямата си дъщеря във вайбър група, в който детето й е жертвата, създава кратко филмче за тормоза на децата в онлайн пространството. Силвия осъзнава колко неподготвени са децата за опасностите, които крие интернет пространството.

Силвия Дончева
Снимка: Евгений Милов

Самата тя започва да търси информация по темата и така попада Български център за безопасен интернет. Там се запознава с детския психолог Доника Боримечкова, с чиято професионална помощ създава кратко обучително филмче за онлайн тормоза. Целта на филма на Силвия е посланието да достигне до децата. 

“Най-голямата ми идея е да влезе (филмчето - б.а.) в час на класа, да започне разговор на психолога или учителя с децата, в който те да споделят своя личен опит и оттам нататък да им се обясни как стоят нещата, към кого да се обърнат. Много е важно да знаят, че има наказание. Не е безнаказано да си позволяват такова поведение, само защото е онлайн.”

Тормозът сред децата винаги е съществувал, но днес той се пренася и в дигиталната реалност. 

“Особеното при онлайн тормоза за разлика от другите видове, които са ни познати във физическата реалност, е че този тормоз може да продължава 24 часа 7 дни в седмицата. И това може да продължава месеци наред”, споделя психологът Доника Боримечкова. 

Доника Боримечкова
Снимка: Евгений Милов

Зад онлайн тормозът стоят чувството за власт и анонимност. Последствията могат да бъдат много тежки и за двете страни - на насилника и на жертвата. При децата, които са обект на онлайн тормоз, могат да се наблюдават депресивни състояния, затваряне, нежелание да се общува с връстници и възрастни, резки промени в емоциите и емоционалните състояния. 

Снимка: Силвия Дончева

Родителите днес отглеждат първото digital native поколение

Децата са в дигиталния свят още от своето раждане, затова и за тях онлайн пространството е естествената социална среда. Докато за възрастните социалните мрежи са по-непознати и ги поставят пред предизвикателства при отглеждането и възпитанието на децата. 

“Ние преживяваме един еволюционен феномен. За първи път се случва две поколения да се учат на едно и също нещо - на дигитална реалност”

Доника Боримечкова

Детският психолог Доника Боримечкова съветва родителите да не се плашат от новите технологии и светът на интернет. Те трябва да се мотивират да са по-смели и по-креативни в общуването си с децата.

Комуникацията е решението на проблема с онлайн тормоза

Родителите трябва открито да говорят вкъщи с децата си и да ги предразполагат да споделят. Учителите и психолозите са професионалистите, които могат да помогнат на децата във външния свят. 

В България има консултативна линия за безопасен интернет за деца и юноши, на която децата могат да се обадят и да се консултират по телефон или в чат на живо. На тел. 124 123 могат да докладват случаи на онлайн тормоз, вредно съдържание, рискове или ако се чувстват застрашени. 

Снимка: Силвия Дончева