„Войната ни показва колко безсилни са думите. Малките истории на конкретни хора дават човешки облик на конфликта, но не трябва да губим голямата картина. Сега е времето да заемеш позиция и да кажеш „Това е зло“ – сподели писателят Захари Карабашлиев в „Тази сутрин“.

Той допълни, че в България вече някои хора изразяват гражданска позиция, но не в такива мащаби, колкото му се иска. Мнозина продължават да живеят в своите кули от слонова кост.

Писателят припомни, че Сърбия и Гърция дължат освобождението си на Одринското споразумение, но не празнуват на датата, на която то е подписано.

„На 3 март в Сан Стефано се подписва един предварително подготвен договор между две държави. Там дори не са присъствали българи. Това е важна дата, но нашето освобождение не идва от Руско-турската война, а обратното – войната е следствие на нашето освободително движение“ – коментира Захари Карабашлиев.

"Не може една дата, която е предварителен договор между две държави, и на която на се присъствали българи, да бъде наш национален празник. Не бива и не трябва. Сега е моментът да го променим".