"Чувство на безпомощност и няколко думи… История, литература, култура, изкуство, религия, спорт - изглежда те не учат човечеството на миролюбие и законност, а на бездействие. Агресията на Путин в Украйна не е от снощи. Тя е резултат от дългата толерантност на Запада към незаконността, престъпността, корупцията, нарушаването на човешки права, с една дума - толерантността към злото", пише Захари Карабашлиев във Фейсбук профила си, афектиран от военните действия на Русия срещу Украйна.

"След 1989 г. Западът можеше и трябваше да осъзнае, че цивилизационно най-близки до ценностите на демокрацията бяхме ние, страните от бившия социалистически лагер. Можеше да помогне повече за установяване на реална държавност, в която върховенството на закона гарантира свободата и достойнството на хората в тези наши разложени от комунизма държави; така хората сами щяха да повярват колко по-добре е да се живее в мир и справедливост, отколкото в пост-соц-мутро-кратизъм. Източна Европа трябваше и можеше да бъде пример за по-добър живот. Зад себе си можехме да оставим и нацизъм и комунизъм и други видове организирана престъпност, а не да продължаваме да ги влачим като котви, забити в миналото", пише още Карабашлиев.

"Преди 8 години стотици хиляди храбри украинци излязоха на площад Майдана в най-студените месеци - от ноември до късен февруари - защото искаха обещаното присъединяване към Европейския съюз; те отказаха да продадат европейската си идентичност, заради обещанията на Путин за по-евтин руски газ. Тези протести бяха най-категоричната пътна карта на Украйна към Европа, бяха истински цивилизационен избор, но бяха окървавени, а и омаскарени по-късно. Тези протести също тръгнаха, заради потъпкване на истината, отново заради несправедливост, а навярно и заради национално предателство на тогавашния президент Янукович", пише Карабашлиев.

"Това, което знам от опит е, че няма по-голяма ценност от Свободата. И няма по-добро място за живеене от Европа. И няма по-естествен човешки стремеж от този да живееш в свободна и справедлива Европа. Но е крайно време Европа да се отърси от своята толерантност към злото и несправедливостта. Дано войната на Путин (всъщност загубена от него, преди дори да я започне) помогне на Европа да осъзнае това", заявява писателят.