"Никога няма да пиша неща, които няма да стават за четене", заявява Захари Карабашлиев в интервю за LadyZone, седмица преди старта на литературния фестивал "Варна Лит" с акцент върху детско-юношеската публика и училищата.

"Сякаш не беше поощрявано моето любопитство като ученик да научавам повече, вероятно и защото нещата, които бих могъл да науча, не са били неудобни за тогавашния комунистически режим", споделя спомените си от детството авторът на романа "18% сиво".

Снимка: Евгений Милов

"Литературата също е политика, защото тя често политизира важни обществени въпроси, които могат да докоснат всеки човек", допълва писателят, който през 2014 г. се завръща в България, за да стане главен редактор на издателство "Сиела".

Какво да очакват феновете на "Варна Лит", чиято тема тази година е "Истории и история"? На какво би искал да научиш децата Захари Карабашлиев, който ще посети различни училища във Варна по време на фестивала? Каква мотивация движи писателя, който е сред учредителите на "Варна Лит"?

Снимка: Евгений Милов

За литературата като опозиция на политическото. За цената на неизказаните думи. За смисъла на четенето и писането. Вижте какво ни сподели Захари Карабашлиев във видео интервюто по-горе, което продължава тук: