Захари Карабашлиев е главният "виновник" за организирането на литературния фестивал "Варна Лит", който тази година ще бъде от 1 до 5 юни в морската ни столица. Разговаряме с него за тазгодишната програма, като си позволихме да го върнем в детските му години и спомените, които му носи родният град.

"По мое време училището, в което учих, за добро или зло вече то не съществува, не беше от най-престижните, беше точно обратното. Там влизаха всички, които не са ги приели някъде другаде", спомя си той.

"Средата не беше провокираща много четене или писане. Въпреки това всичко, което исках да правя тогава, е да чета. И тайно, ама много тайно, да пиша. Обаче как да пишеш, като… не си виждал жив писател. Мислех, че писателите са или умрели, или живеят някъде другаде, но не и във Варна", допълва авторът на "18% сиво".

Снимка: Евгений Милов

С фестивала "Варна Лит" мечтата на Захари Карабашлиев е да промени това и да няма варненско дете, което да каже: “К’ви са тия писатели, къде живеят, какво правят…”.

"С годините разбирам, при това безпощадно ясно, че децата трябва да са изложени на книги. Много преди да започнат да четат. Да свикнат с това, че е предмет, който се разгръща, има страници, от тези страници излизат чудодейни истории…"

На въпроса как ще накараш един студент да пътува 6 часа с влак, за да отиде на представяне на автори, писателят изброи няколоко причини:

"Първо, защото е Варна - има море. Второ, защото ако имаш съпричастност към някои от авторите, да съчетаеш и двете би било в десетката. Трето, защото ще бъде част от нещо по-голямо. Не е като да отидеш в клуб, където да срещнеш само познатия си автор".

"Това е Варна Лит, едно събитие, в което да даваме възможност на различни таланти да са си полезни един на друг. Всяка форма на изкуство, която включва разказване на история, включително и комикс, е добре дошла и е част от гоститите на фестивала", допълва той.

Кои са акцентите и авторите - гледайте във видеото. В него ще видите и прекрасните по-малки дъщери на Захари, които, личи си, обичат четенето и танците.