Тази седмица Русия разположи военни части в райони на Украйна, предизвиквайки една от най-големите геополитически бури от десетилетия, пише Fast Company.

Реакцията на правителствата по света беше бърза, като Русия и нейните най-големи компании и най-богати граждани бяха засегнати от икономически санкции. Това обаче по никакъв начин не възпря военната инвазия на Русия и мнозина експерти вярват, че руският президент Владимир Путин няма да спре, докато крайната му цел не бъде постигната - превземането на столицата Киев.

Само времето ще покаже как ходът на Путин ще повлияе на бъдещата история на човечеството, но в момента хората в Украйна страдат. Украински войници и цивилни вече стават жертви на руската военна агресия, а родителите в страната се готвят за най-лошото, изпращайки децата си на училище със стикери за идентифициране на кръвната група в случай на бомбардировки.

Докато повечето от нас се чувстват безпомощни пред случващото се в Украйна, има начини, с които всеки може да помогнете на гражданите на Украйна сега. Както журналистката Джейн Литвиненко посочи в Туитър, украинците са съставили списък с организации, на които чужденците могат да даряват средства - както в помощ на украинската армия, така и на гражданите на страната.

Тези 7 организации са част от начините, по които може да помогнете на Украйна в момента:

Come Back Alive and Army SOS - и двете организации ще използват дарени средства, за да помогнат за закупуването на консумативи за украинските военни - включително боеприпаси и храна.

Razom for UkraineHelp for UkraineSunflower of Peace, and Revived Soldiers Ukraine - и четирите организации ще използват дарения за финансиране на медицинска помощ за народа на Украйна - включително закупуване на комплекти за оказване на първа помощ, раници, пълни с медицински консумативи, както и медицинска помощ за ранени войници.

The Kyiv Independent - може да помогнете и за финансирането на англоезичната журналистика в страната, като дарите на Kyiv Independent в сметките й в Patreon и GoFundMe.

Информация за всички, които имат близки и роднини в Украйна, насочили се към българската граница – на границата могат да влязат в България или с украинските си паспорти, или на границата да поискат бежански статут, за да задействат процедура. Повече информация може да получите на телефонния номер, предоставен в Ситуационния център на МВнР.

Външно министерство препоръчва на българските граждани да се въздържат от посещение на Руската Федерация. В случай на неотложна необходимост, следва да се избягват, поради повишена опасност, регионите, граничещи с Украйна.

  • "Украинците не са тълпа, а армия!": Коя е Олена, жената до украинския президент Зеленски?
  • Шон Пен е обмислял да "хване оръжието", за да се бие с руснаците в Украйна
  • "Великден заедно": Над 20 музикални и визуални артисти се включват в благотворително събитие за украинските бежанци
  • Холандци създадоха лалета с цветовете на Украйна
  • Победителите в "Евровизия" Maneskin с песен в подкрепа на Украйна
  • "Пинк Флойд" с първа нова песен от 28 години насам - в подкрепа на Украйна
  • Помните ли момиченцето в червено от "Списъкът на Шиндлер"? Днес тя помага на украински бежанци
  • "Умора на материала" - чешки автор повдига завесата към ужасната истина за бежанците
  • Кръщене по време на война: малката Саломе
  • Жерар Депардийо осъди "безумните и неприемливи ексцесии" на Путин в Украйна