Трайно пристрастени ли са децата към устройствата и как родителите да ги отлепят от екраните? Този въпрос задават в "Преди обед", а трима специалисти отговарят с личния си пример и своите познания.   

Локдаунът добави още часове пред мониторите за децата най-вече заради онлайн обучението. Как да се справим с това, когато се превърне в проблем? 

Младен Владимиров (психолог и баща) 

"Зад всяко поведение се крие някаква нужда и потребност. Затова е важно да се обърне внимание какво точно прави детето пред екрана и каква е потребността му да е с устройството."

***
"Нека детето ви разкаже за игра, на която е играло на телефона - говорете за неговия интерес. Препоръчвам също така на родителите да карат децата да пишат на ръка. " 


Жюстин Томс (дигитален маркетинг и майка на 3 деца) 

"Ученето мина онлайн и времето пред мониторите за децата ми се увеличи. Затова влагам усилия да имаме повече съвместни моменти. Извеждам ги навън на разходка. Трудно им е в първите минути, после обаче не искат да се рибират. Ангажирам ги да готвим заедно, редим пъзели, играем игри."

***

"Проблем е, когато родителят просто даде устройството, защото не му се занимава. Добрата страна е, че търсейки нещо в интернет, децата се научават да пишат на английски". 

Катерина Хапсали (писател и майка)

"Когато се освободи повече време, вместо да го убиваме, трябва да го пълним със смисъл. Личният пример е много важен. По време а първия лоокдаун децата ми започнаха да четат повече."

***

"Важно е да въвличаме децата в това, което ние правим. По този начин те няма да имат нужад толкова много да висят в интернет. С взимане на домашен любимец също се делегира отговорност и детето има какво да прави в свободното си време."

Колко време прекарва детето ви с телефон или таблет?

Цялото предаване гледайте на btvplus.bg