През изминалите девет сезона в "Роуминг" съм ви срещал с всякакви хора от целия свят. Днес мой гост ще бъде човекът, който знае всички тайни на великата телевизионна игра "Стани богат". Между другото, bTV от вчера излъчва игралния филм за най-голямата измама в историята на шоуто - "Аферата Стани богат". Не пропускайте епизодът тази вечер. Вече е време да се пренесем в студиото на Михаил Билалов. Сега.

Колман Хътчисън, за мен е удоволствие! Добре дошли!

Удоволствието е мое!

За първи път сядам на този стол, а вие?

Седял съм и преди, но не в това качество. Само да покажа на участниците как да се седнат на стола – докато бях продуцент. Но не съм сядал така във формален смисъл.

И как е, какво е чувството?

Странно е! Имам усещането, че ще ми зададете трудни въпроси, което се надявам няма да се случи.

Ще видим! Имам 15 въпроса към Вас, може би най-важният и интересен е последният. Но ще стигнем и до него, обещавам. Бихте ли ни разказали в подробности какво всъщност прави креативния продуцент на "Стани богат", каква е работата Ви?

Разбира се. В общи линии, продуцентът е отговорен за целият продукт – да следи въпросите, да помага с подбора на участниците, да избира водещия, да избира екипа, който ще прави предаването, да следи за парите, да не надхвърля бюджета, следи всичко и гарантира, че всеки си върши работата.
 
Спомняте ли си първия участник?

Спомням си втората участничка…

Втората?

Беше запомняща се. Тя първа използва жокер "Обади се на приятел".

Това е било при вас, в Обединеното кралство?

Да. Затрудняваше се с един въпрос. Беше доста млада, едва на трийсетина и звънна на баща си. Зададе му въпроса и той не беше сигурен. И тя много емоционално му се примоли: "Помагай, тате!", почти през сълзи! Беше невероятно, за първи път видяхме как се използва жокерът и бяхме свидетели на развиващата се драма – дъщеря, молеща баща си за помощ, за да успее да стигне до определен етап от играта.

А успя ли?

Не. Той не знаеше отговора и тя май го обърка. Но беше страхотен телевизионен момент. Много ранен спомен за това колко беше добро.

Тук се сещам за американския участник Джон Карпентър, който победи всички въпроси в американския "Стани богат" без никакви жокери. Той се обади на баща си накрая, за да му каже, че…

Ще спечели един милион долара!

Да. Как се чувствахте, когато го видяхте?

Ами завидях… Американците първи имаха спечелил голямата награда. Ние в Обединеното кралство още чакахме този момент. Първи започнахме, но никой не беше печелил още голямата награда. Малко завиждах, че американците първи стигнаха този етап.

И то по какъв начин…

О, да, невероятно.

Да звъннеш на баща си…

"Не ми е нужна помощта ти, само да ти кажа, че ще спечеля милион долара!"

Какъв е перфектният участник?

Перфектният… Зависи. Има два вида хора – тези, които ще стигнат далеч в предаването – те, от опит говоря, обикновено са хора на средна възраст. Не защото хората на средна възраст са по-умни, не го казвам това. "Стани богат" не е само за ум, а за знания, натрупани в житейския път. Когато си около 50-годишен, което бих казал е най-добрата възраст – все още си нащрек и си събрал много знания с времето, които си спомняш. Докато младите могат да са умни, начетени и страхотни участници, но нямат толкова знание.

Опит, житейски опит.

Именно, точно това имам предвид.

А какво се случва сега с милионерите? Участвахте в документалния филм "Кой иска да стане милионер – въпрос за милион паунда". Какво става с тези хора, знаете ли?

Имаше едва седем…

Седем? За колко години?

За 14 години. Седем не са много, но всички те бяха невероятни. Първата спечелила е дама на име Джудит Кепъл, тя сега е част от друга телевизионна игра, където участва всеки ден – казва се "Интелектуалци" (Eggheads). Така че това ѝ е спомогнало за поминъка. Един се премести в Южна Франция – купи си прекрасна къща там. А останалите си водят нормален живот, но с малко повече пари. Не мисля, че е променило – е, променило е, но не чак толкова, просто направи живота им по-комфортен.

Предвид това, как се чувствате, като продуцент, когато участник отбележи правилния отговор на последния въпрос? Подкрепяте ли го или...?

Абсолютно, винаги сме искали победители! Винаги сме се радвали, когато някой стигне до края и печели голямата награда, много е вълнуващо. А и да се срещнеш с тях след това, да видиш отношението им, е невероятно.

Кой е любимият Ви жокер?

Мисля, че е "Обади се на приятел".

Защо "Обади се на приятел"?

Да, защото оказва такова напрежение спрямо приятеля, доста е трудно да се справиш, имаш 30 секунди и чуваш участникът как казва: "10 секунди, помагай, кой е отговорът?" Мисля, че "Обади се на приятел" е любимият ми жокер.

А какво бихте казали за този жокер в ерата на Google? Когато приятелят може да е пред компютъра и само да чака въпроса.

Това беше проблем, но се научихме да пишем въпроси, така че да бъде по-трудно. А в Обединеното кралство правим следното – има само един приятел, на когото да се обадиш, и изпращат човек от екипа на продукцията при приятеля, за да се увери, че няма да има нищо нечестно.

Още един легендарен случай е Чарлз Инграм – между другото bTV в момента излъчва филм за този случай. През 2003 г. е уличен в измама, след като печели английския формат. Как разбрахте, че вие измамил?

Ами първо – той беше в предаването и се справяше добре. Но забелязахме, че се държи много по-различно от повечето участници. Когато другите стигнат 12-и, 13-и, 14-и въпрос, ако не са напълно уверени в правилния отговор, се отказват и вземат парите, защото иначе ще изгубят много пари. Той започна около 12-и въпрос, при появата на който каза "Не знам отговора на въпроса". Вече беше изчерпал жокерите, но каза "Нека си помисля" и започна да изрежда отговорите. "Може би е този, не мисля, че е този" и все си мислехме, че няма да поеме риска, защото има опасност да изгуби толкова много пари. А той поемаше риска и все успяваше. Едва при повторно преслушване на записа още същата вечер започнахме да забелязваме нещо странно. Някой кашляше в публиката! Той казваше, че не е убеден кой е отговорът и казва "Не смятам, че е А, не съм сигурен за Б…" и се чуваше кашляне. Някой в студиото кашляше, когато споменеше верния отговор.


А този мъж или жена не е бил болен или да се е задавил.

Не, не, всичко беше наред. А и участникът беше нормален, полковник от армията. Та видяхме това, обадихме се в полицията. Имайте предвид, че по онова време наградният фонд се събираше от аудиторията. Когато се опитваха да се запишат за участие, плащаха по една лира. И тези милион лири награден фонд бяха набрани от средствата на публиката. Трябваше да има справедливост. Заведохме дело, осъдиха го и както се казва - останалото е история.

Какво мислите за българската версия, българския формат? Между другото сте тук за началото на сръбската версия – виждаме логото. Бяхте свидетели на връщането в ефир на предаването в България. Как бихте го сравнили? Българите обичат "Стани богат"!

Ами, истината е, че всички го обичат! На толкова много места е излъчвано – за вече 24 години е излъчвано в над 120 държави. В момента има 32 активни лиценза по света. Мисля, че всеки обича "Стани богат". Изглежда е универсален формат, който подхожда на всеки. Над 200 души в цял свят са печелили голямата награда. Наистина промяна живота на много хора.

Вижте какво още сподели Колман Хътчисън във видеото най-горе.