Юлиян Вергов сподели в студиото на „Тази събота“ интересни подробности за „Нощ на театрите“. Тя ще се обедини около посланието "Другата страна на театъра", защото за изминалите години успява да въвлече зрителите в магията на театралното изкуство и да им покаже другата страна на театъра.

„От другата страна има един много дълъг процес. Зад завесата преди премиера е много голяма лудница. Мен лично ме съсипва от притеснения премиерата, не че следващите спектакли не, но тя е едно особено вълнение, първа среща с публиката и т.н. Трябва да се каже, че за да се осъществи един хубав театрален спектакъл са включени страшно много хора в него, като всякакви технически служби, от осветление, грим, гардероб и всички те заедно се грижат актьорите, да се чувстват добре на сцена “, разказа той.

„Като стъпиш на сцената е като скачане от скала, като направиш първата крача и не можеш да се върнеш назад, то някак си потича и изчезва всичкото това притеснение, обаче докато стъпиш на сцената е голямо вълнение“, сподели Вергов.

Европейската инициатива „Нощ на театрите“ отбелязва своята девета година в България. Днес на 20 ноември тя ще събере десетки съдържания в 11 български града и едни от най-обичаните творци на българския театър, опера и балет за девети път застават зад каузата „Нощ на театрите“. Освен Юлиан Вергов участие ще вземат Владимир Карамазов, Владимир Пенев, Христо Петков, Ованес Торосян, Деян Ангелов, Георги Златарев, Константин Еленков, Йордан Ръсин, Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Боряна Братоева, Никола Хаджитанев, Максим Ешкенази, прима балерината Марта Петкова и други.

Всички тези артисти участват и в емблематичния проект „Нощни персонажи“, чийто нов прочит е дело на фотографа Диляна Флорентин, която представи 19-те си фотографии официално във Фоайето на Театър „Възраждане“ и последният шанс да се видят е до 21 ноември.

Театър „Реплика“ символично „отвори“ Нощта на театрите с представление в осем части на 19 ноември в Националния студентски дом, на пл. Народно събрание. Всяка от осемте части е с продължителност 45 минути, с антракт по 15 мин. между тях. Представлението е по романа на Ф. М. Достоевски - „Престъпление и наказание“, под режисурата на Георг Жено. Спектакълът започна на 19 ноември, но реално част от него се случи днес в първите часове на 20 ноември, тъй като общата му продължителност е 8 часа.

„Днес цял ден „Нощ на театрите“ ще има различни инициативи и отворени врати, от другата страна на театъра“, разказа още артистът.

„Първа среща с текста, първа репетиция и самото усвояването на текста е най-трудното нещо за един актьор. Това е строго индивидуално. Аз отивам на репетиция с приблизително научен текст, не го „знам на вода“, не мога да зубря текст“, каза Юлиян Вергов.

Сподели, че с физически и гласово - говорни упражнения се разгрява задължително, за да не блокирана на сцената, но му се е случвало да се вцепени и да си забрави текста на сцената. Даде пример с поетичния спектакъл „Поетите“, в който той участва, „за да представя красиви стихове по необикновен начин със своите колеги“, както той казва.

„На един спектакъл „Поетите“ Захари започна да рецитира и си забрави текста, но каза на публиката и отиде да си вземе текста от масата и след това продължи, а после излязох аз започнах със стихотворение на Яворов и казвам „обичам те“, и от публиката някаква дама казва „и аз“, тогава моментално си забравих всичко, нищо не казах, върнах се и си седнах на стола, но с края на окото видях на масата текста ми и се сетих как да продължа“, разказа Вергов.