Цитатът "Във виното е истината” не е изгубил актуалността си и в днешно време. Съвременни изследвания доказват, че една чаша качествено вино може да даде на организма полезни вещества за здравето и тонуса. По нашите земи вино се е правело от преди 5000 години. Има неизброими видове вина според техния цвят и място на винификация.

Специалистите по вината (енолози) разграничават три големи групи вина, според цвета на гроздовия сок и технологията на производство: червени, розови и бели вина. Според енолозите утайката не е дефект на виното, а знак че е натурално.

При дегустация на вино първо огледайте чашата с вино върху бяла повърхност за бистрота и наситеност на цвета. След това разклатете чашата с кръгови движения и усетете букета от аромати, за да определите дали ви допада уханието, което долавяте. Накрая отпийте малка глътка и я задръжте в устата, за да регистрирате пълнотата на вкусовите качества.

Съвети при сервиране на виното

Червеното вино се сервира със стайна температура. Добре е да се отвори бутилката 1 час преди консумация и да се налее в декантер или кана, за да може виното да "диша”.

Розето и бялото вино се пият охладени, като се отварят непосредствено преди консумацията.

Виното се сервира в чаша със столче. Не е прието чашата за вино да се пълни догоре. Трябва да се държи за столчето, за да не се повлияе на температурата на напитката. Вкусът на виното не трябва да надделява над този на ястията и обратното.

Снимка: istockphoto.com

Ето най-подходящите съчетания на основните сортове вина с храната.

Шардоне - пуешко, телешко, заешко, пилешко, шунка, морски дарове.

Ризлинг - пилешко, свинско, омари, меки сирена, азиатска кухня.

Совиньон блан - сьомга, сухи колбаси, козе сирене, салати с морски дарове, паста, ястия, подправени с къри, зехтин или доматен сос.

Каберне совиньон - говеждо, агнешко, заешко, пилешко, патешко, синьо сирене, пастет от гъши дроб.

Пино ноар - меки сирена, всички видове меса с изключение на свинското.

Мерло - пилешко, патешко, пуешко, говеждо, агнешко, телешко, твърди сирена, дроб.

Шираз - пилешко, ястия с чили, барбекю, яхнии с месо.

Траминер - китайска, мексиканска и индийска кухня, меки колбаси, плодова салата.

Розе - може да се сервира с всякаква храна, но се съчетава най-добре с пушени меса.

Вината се делят на подвидове: сухи, полусухи, полусладки (полудесертни) и десертни вина. Експертите разграничават и още две групи: специални пенливи вина и вина, подсилени с алкохол. Естествено пенливи са шампанското, произведено в района на Шампан, Франция и произведените в други райони, но по същата технология. Газирани вина са тези с изкуствено добавен въглероден диоксид. Вината, подсилени с алкохол, за да се преустанови ферментацията, това са испанските шери, мадейра и малага, френският вермут, порто.

Подходяща температура за сервиране на естествено пенливото вино е 4-6° C . За шампанското подходящата температура за консумация е 7-9° C. За ликьорно вино подходящата температура за сервиране е около 7-10° C.