Пилингът олющва повърхностния рогов слой клетки на кожата, за да стане тя по-гладка и по-сияйна като премахва бръчки, петна и белези. След процедурата кожата изглежда по-свежа, а видът - младежки. Освен механичен пилинг с растителни трици и кремове с абразивни частитци съществуват апарти за повърхностно "остъргване" с дермабразио. 

Повече от 15 годишен е опитът на дерматолозите у нас в използването на химически пилинг за третиране на бръчките. В зависимост от концентрацията на различните видове киселини пилингите се делят на повърхностен, среден и дълбок пилинг. Колкото по-висок е процентът на използваната киселина, толкова ефектът е по-дълоко в структурата на кожата.  

Дерматолозите прилагат дълбокия пилинг с лечебна цел за изглаждане на кожата от леки белези от акне, премахване на рогови образувания и пигментни петна. Например с трихлороцетната киселина се изглаждат стари бръчки и се открива по-чиста, нежна и здрава кожа. Потиска се продукцията на мастните жлези, а порите се свиват. Изсъхналата кожа започва да се лющи, като се избутва в следващите няколко дни от новите регенерирали клетки. От процентното съдържание на киселините и различното им съдържание съществуват козметични средства за пилинг с по-меко действие – салицилов пилинг, бадемов пилинг, гликолов пилинг, които могат да се използват без страх от предозиране.  

Задължително след химическия пилинг, третираната кожа трябва да се поддържа с хидратиращи кремове постоянно. При излизане на открито трябва да се използва крем за лица с висок слънцезащитен фактор (SPF 50+), защото младата кожа винаги е много чувствителна след манипулацията.