Знаете ли, че високи обувки в миналото са носили не само жените, но и мъжете? А че това е било само привилегия за богатите и интелигенцията, и символ на благосъстояние и богатство? Каквото и да си мислите едва ли сте предполагали как са изглеждали първите обувки с платформи...

В началото

Най-ранните данни, свидетелстващи за носенето на обувки от човек датират от преди 7000-8000 г. пр Хр. Представлявали парчета кожа, завързана направо върху краката или древно подобие на сандали, направени отново от кожа. Те били продукт само и единствено на необходимостта да се ловува и издържа семейството по-лесно. Доста по-късно обувките и по-точно токчетата правят своя дебют в модата. Около 200 г. пр. Хр.  благодарение на римските актьори се появили платформите, направени от дърво или корк. Наричали ги котурни.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Снимка: www.shoera.com

Първите високи токчета

През 1533 година са създадени първите токчета с цел да удължат женския крак. Счита се, че първите обувки с високи токчета са обути от френската кралица Катерина Медичи по време на сватбата й с Анри II, когато тя била едва 14-годишна. Катерина била известна с ниския си ръст. Горе-долу по същото време кралицата на Англия Мария Тюдор също започнала да носи високи обувки, за да изглежда по-висока, а и за да изрази принадлежността си към определена класа.

Завръщането на платформите

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Снимка: www.shoera.com

През 16 век в Европа се завърнали котурните, но много по-високи и по-модерни. Най-разпространената височина била над 40 сантиметра. Платформата била направена от дърво, а горната част от изящна коприна или кадифе. На знатните дами във Венеция, където обувките били много популярни, им били нужни двама помагачи, за да се качат в гондола, и поне един, който да им помага да пазят баланс, докато ходят.

Високите токчета - мода и за мъжете

Във втората половина на 16 век обувките на токчета се превърнали в мода и за мъжете. Освен, че изразявали принадлежност към заможната класа, мъжете ги обували докато яздят, за да изглеждат по-стройни. Височината на мъжките обувки за езда достигала до 10-12 сантиметра.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Синоним на благосъстояние

През 17 век високите обувки се превърнали в синоним на благосъстояние. Да имаш достатъчно пари да си купиш подобен модел – с високи и тънки токове се считало за привилегия само на богатите.

Френската революция довела до промени в стила

През 1789 година, която се счита за начало на Френската революция, височините на обувките били изместени от обувки с права подметка. Високите символи на благосъстояние изчезнали. На тяхно място се появили сандали и обувки в гръцки стил. Именно тогава Европа била обсебена от идеята за опростен начин на живот и хората от интелигенцията подели борба срещу вредните за здравето корсети и неудобните високи обувки.

Появили се първите гуменки…

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

В средата на 19 век се усетила нуждата от наистина удобни обувки, които да служат за спорт и които да помагат за постигане на по-добри резултати. И така около 1865 година били изобретени гуменките – покрити с плат, а отдолу се виждала гумената им основа. Те били предназначени основно за бадминтон и тенис. Височината на женските обувки все още варирала, но до края на века останала под 5 сантиметра.

Обувките на 20 век

Миналият век е съдбоносен  не само за дрехите, но и за обувките. За 100 години се създават толкова много модели и разновидности, колкото не са били измислени преди това за хиляди години. 20 век носи свобода за жената, която иска да изрази себе си чрез дрехите, обувките и модата като цяло. Всичко става по-цветно, с повече елементи, по-фино, изчистено, направено от по-нежни материи. Ето няколко по-важни събития от изминалия век:

1930 г. – рождена дата на иглените токчета
1952 г. – утвърждават се иглените токчета с височина 10-15 см
1960 – 1970 г. – завръщат се платформите

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos