Sofia Restaurant Week e събитие, което обичаме да посещаваме. Всяка година София се превръща в кулинарна съкровищница, а тази се включиха Пловдив, и Варна. Храната е вкусна навсякъде, но... София не е България. А и всички заслужават да опитат удоволствието, наречено гурме меню за 30 лв. В рамките на 1 седмица (22-19.09.2019) може да посетите специално избрани ресторанти с техните авторски менюта и селектирани вина, като на всички места е фиксирана еднаква цена. Избирате от списъка с ресторанти и техните предложения, правите резервация и просто се наслаждавате.

Докато разглеждахме тази информация обаче, се натъкнахме на някои ястия и техники, които ни прозвучаха интересно. Решихме да открием повече за тях, защото, сигурни сме, и вие сте любопитни да узнаете какво е жаконд и как се прави каракачанското сирене.

Пулпети от сьомга с тартар от зелени ябълки и селъри е основното ястие в ресторант All Seasons. Пулпети е названието на полски кюфтета. Всъщност думата идва от италиански („polpette“) и означава формата на храната, която е нещо средно между класическото кюфте и бургер.  Приготвя се от смляно месо, яйца, лук и галета (или хляб, напоен с вода, или с мляко). Оформя се на малки топчета, пържи се и се поднася със сос, картофи или някакво вариво – просо, царевично брашно и т.н. В Куба също използват думата пулпета, но ако поискате това в ресторанта, ще получите местно руло.

В ресторант Adella ще ви изпратят с десерт от въгленов жаконд. Да, и нас ни затрудни малко този кулинарен термин. Всъщност джоконда се нарича вид тънък блат (или бисквита), който се приготвя от бадемово и пшенично брашно, пудра захар, яйца и масло. Служи за основа на торти или за декорация. В Adellа го поднасят с маскарпоне и кондензирано мляко.

В Nebo „лекуват“ носталгията по отминалото лято с „Морска трилогия“. Това е основното ястие, което включва гриловани лаврак, тигрови скариди и калмари с пюре от целина и картоф, валериана и студено пресован Знаете ли, че ако в момента в София времето е дъждовно и мъгливо, на Лефекада са по къси панталонки и на плаж?

Какви още кулинарни изненади може да опитате в ресторантите, включили се в тазгодишното издание на Sofia Restaurant Week? Прегледахме менютата на още няколко локации в София, Варна и Пловдив. Впечатли ни стартерът в Ascua – каракачанско козе сирене, запечено на плоча и поднесено със сладко от люти чушки и букет от свежи салатки. В Ascua по принцип акцентират върху начина на приготвяне на храната, като почти всичко се приготвя на жар и дървени въглени. Каракачанското сирене се прави само от най-хубавото мляко на животните и се оставя да зрее в тулуми (качета или мехове, направени от агнешки или овчи кожи). Изразът „бяла като каракачанско сирене“ пък често се използвал за лицата на красивите жени.

Реване със сироп от бъз и цитрусово шантили е интерпретацията на десерт в ресторант „Добра година“. Реването е част от турската кулинария. Сиропът е захарен, като в класическия си вариант се приготвя само с вода, захар, ванилия и лимонов сок. Тук обаче е със сироп от бъз, което би придало допълнителен аромат. Шантили пък е крем, който се приготвя с прясно мляко, жълтъци, брашно, ванилия, захар и сметана.

Традицията може да бъде непозната и различна, ако се умножи. Този принцип следват в ресторант „Мома“, където предлагат салата от 5 традиционни български разядки - софийска леко пикантна; велинградска; черноморски тарама хайвер; лютеница и кьопоолу. Главния готвач - Веселин Костадинов, обича да преплита автентичния вкус с модерна визия. Увлича се по различни видове кухня като арабска, средиземноморска, френска, италианска и мексиканска, но... най-голямата му любов си остава българската традиционна кухня.

Шоколадов десерт с тахан халва и сорбе от боза – звучи интересно, нали? Това е предложението за десерт на ресторант Central в Пловдив. Бозата, както и бирата, са едни от напитките, които все по-често навлизат в състава на различни рецепти. Те придават особен вкус и аромат на ястията и дори могат да заменят определена съставка.

 

Интересен е десертът и в ресторант Vertigo – сладък качамак с мус от цедено биволско мляко и крема сирене, полят със сладко от люти чушки. По традиция сме свикнали да хапваме качамака със сирене, запържен червен пипер или свински пръжки. Сладкият му вариант сигурно е страхотно предизвикателство за небцето. Ако обичате да експериментирате – непременно го опитайте.