Занзибар – островът, на който забравяте всичките си грижи. На суахили това означава "hakuna matata" (в превод "няма проблеми") и най-точно определя философията на местните жители.

Снимка: Весела Кисьова

"Pole, pole" – или "по-леко", e друг израз на суахили, който чуждестранните туристи чуват още с пристигането си и започват да прилагат в следващите дни. Не само заради жегата и високата влажност на въздуха, а защото искат да отпиват бавно и с наслада от красотата на танзанийския остров.

Снимка: Весела Кисьова

Да запомнят уханието на канела, кардамон и ванилия, както и тюркоазените води на Индийския океан и искрящо белите плажове, върху чиято основа се наслагват пъстрите цветове на кангите – традиционните рокли на занзибарските жени и червените одежди на масаите – и да отнесат тази картина в сърцето си.

Снимка: Весела Кисьова

Занзибарците са мили и дружелюбни хора, чиято изолираност от останалия свят ги пази все още от неговите изкушения. Контактът с тях носи много усмивки както и размисъл дали "благата на цивилизацията" всъщност не развалят онази първична радост и удоволствие от живота, за които западният човек бленува.

Снимка: Весела Кисьова

На тръгване благодарим с надеждата, че някога ще се върнем отново. Asante sana*, Занзибар!    

Снимка: Весела Кисьова

*Много благодаря! (от суахили) - бел. ред.