Единственото добре запазено и документирано на територията на България мегалитно светилище се намира в полите на Средна гора, в землището на селата Свежен и Розовец Известно е като Слънчевата стела или просто Стелата. Според професор Валерия Фол това е светилище, където в древни времена се е извършван обред в чест на бога Слънце и на великата богиня майка. Хората са поднасяли плодове, цветя и билки, за да си спечелят благоволението й. Всички плодове са били струпвани в основата на голямата гранитна скала, която е изпълнявала ролята на жертвеник. Слънчевата стела прилича на трон, с издълбани улеи. Издигната е в специално оформено в скалата легло на скалист склон, който е обърнат на юг. Височината й е 2 m, а пред нея е оформена тясна площадка, на която са се събирали хората, поднасящи жертвата.

В днешни времена традицията продължава. На мястото, предимно около Еньовден, се събират хора, които искат да се пречистят със силата на слънцето. По време на лятното слънцестоене се събират предимно младежи, защото този ритуал е свързан с промените и трудностите, които им предстоят в живота. Те трябва да са на възраст достатъчно зряла, за да могат вече сами да продължат напред в живота. Именно несигурността от близкото бъдеще кара много млади хора да идват на това място и да черпят сила от слънцето и от камъните, поели топлината му.

Слънчевата стела  край Свежен е един от важните топоси на вяра и обредността на района. Именно тя прави село Свежен един потенциален център за развитие на археологически туризъм. Да поседеите в усамотение на стелата обаче е препоръчително пред това около вас да жужат групи с туристи. Просто притворете очи, насладете се на галещите слънчеви лъчи и се оставете енергиите от небето и от земята да се слеят във вас.