На 3 март 2016 година отбелязваме 138 години от освобождението на България. Дали турско робство, или присъствие, няма значение, ще оставим споровете на историците и езиковедите. На 138 години отстояние от онези смутни времена е по-добре да се замислим за други понятия - свобода и гордост. Пожелаваме ви всяки от вас да открие своята причина за това днес да не гледа в дупките по пътя и в краката си, а да вдигне очи към висините! Защото към небето могат да гледат само наистина свободните хора!

Жените са изиграли особено важна роля в историята на България. Хубавото е, че и в съвременността ни има личности, с чиито дела, решения и присъствие можем да се гордеем. Ето само няколко примера от миналото и настоящето, които съвсем не обобщават всичко. Но са добро начало.


Сирма Стрезова Кръстева, по-известна като Сирма войвода, е българска хайдутка, която води малка чета  хайдути, които дори не разбират, че тя е жена. Възпята е в много народни песни.

Мерджан Рада Войвода е първата жена войвода из местността Загоре. През лятото водела чета, а през зимата, за да се скрие добре, си намирала мъж, за когото се омъжвала. Никого от тях обаче не допускала до себе си.

Райна Попгеоргиева е 20-годишна е, когато ушивазнамето на Априлското въстание. Учителката от Панагюрище е и знаменосец при освещаването на знамето (22 април) на Хвърковатата чета. Именно тогава получава прозвището си, с което остава известна и до днес – Райна Княгиня.

Баба Тонка Обретенова дава в дома си подслон на много български революционери. Тя често изпълнява ролята на куриер, пренасяйки оръжия и писма между Румъния и България. Застава начело на бунта на русенските жени, които се обявяват против гръцкия владика Синесий, отказал да води богослужението в църквата на български език.

Анастасия Димитрова е първата българска светска учителка през Възраждането. През 1840 в родния си град Плевен тя открива първото светско девическо училище с помощта на врачанския епископ Агапий и на местни български първенци.

Мария Георгиева Атанасова е български летец-пилот, първата жена командир на тежък тип самолет в света, първата българка граждански пилот. Общият ѝ полет наброява 13 999 часа. През 1965 г. става първата жена, приземила пътнически самолет на лондонското летище „Хийтроу“, което става при екстремни условия.

Магдалена Малеева става първата българка, печелила трофей на Уимбълдън, независимо в коя категория.Тя е била шампионка при девойките от Откритото първенство на Австралия, "Ролан Гарос" и Откритото първенство на Съединените щати.

Кристалина Георгиева е европейски комисар, обявена за „комисар на годината“ и за „европеец на годината“ в годишните награди на електронното издание „Юръпиън войс“. Тя отличена за своите приноси в работата си и по-специално управлението на хуманитарните катастрофи в Хаити и Пакистан.