На 15 август отбелязваме един от най-големите християнски празници – Голяма Богородица, известен ни и още като Успение на Пресвета Богородица и Успение Богородично. Денят е посветен на възнесението на Божията майка – покровителка на майчинството, жените и семейното щастие.

Според Светото писание, това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния живот и отива при сина си. Според преданието Богородица се моли в Елеонската планина, когато се явява архангел Гавраил с палмова клонка в ръка и възвестява, че след 3 дни духът ще се пресели в царството небесно.

Погребана е в пещера до Гетсиманската градина, която на третия ден от смъртта остава празна, тъй като светицата възкръсва.

Богородица умира с лека смърт — т. нар. успение, с което Бог дарява най-верните си слуги. Легендата гласи, че по време на успението край смъртния одър на Богородица са присъствали всички останали живи апостоли, като единствено апостол Тома закъснял с 3 дни. Когато той поискал да се преклони пред тялото ѝ се установило, че в пещерата, където Богородица е погребана, е останала само погребалната̀ й плащеница.

Днешният ден традиционно се отбелязва с тържествена литургия в църквата, където се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве. Със същата цел се правят курбани и още за плодородие, благополучие и против несполуки. На празничната трапеза присъстват украсена питка, варено жито, царевица и тиква. Хапват се и сезонни плодове като диня и грозде. И тъй като празникът е посветен на смъртта на Божията майка, която е покровителка на родилките, майките и семейното огнище, на този ден не трябва да се захваща никаква къщна и домакинска работа.

Честито на всички именници, които празнуват днес - Мария, Марияна и техните производни!