Имате афинитет към съвременните култура и изкуства? Желаете да научите повече за съвременните художници, изложби, музеи и най-вече за идеите, които движат творчеството от 60-те години на миналия век до наши дни? Образователната програма „Въведение в съвременното изкуство” е точно за вас.

За пета поредна година фондация „Отворени изкуства“ и галерия SARIEV Contemporary организират лекции на творческа тематика, като за първи път, през 2015 г., събитията ще се проведат в гр. Пловдив, а не в София.

Креативната програма ще започне на 4 април и водещ на лекциите ще бъде изкуствоведът и критик Весела Ножарова. Всички лекции ще се състоят в Lucky Дом на киното (ул. Гладстоун, №1, гр. Пловдив) от 14:00 ч. до 17:00 ч. Достъпът до лекциите е свободен и става с предварително записване на e-mail assistant@openarts.info.

По време на лекциите ще разберете какво всъщност означава терминът „съвременно изкуство”. Освен това, ще се обърне специално внимание на основните направления в изкуството и начините за изразяване на съвременните художници. Също така ще бъдат представени значими автори и техните произведения, ще бъде гледано и коментирано изкуството, което те поддържат и ще се развият още много вълнуващи и вдъхновяващи теми около модерното творчество.

Преди това Ви предлагаме да научите повече за образователната платформа, съвременното изкуство и творческия дух от Веселина Сариева.

LadyZONE.bg: Как се роди идеята за образователната платформа?

Веселина Сариева: „Роди се от липсата на информация, отнасяща се за съвременното изкуство т.е. Какво е то? Каква е неговата специфика? Кои са неговите представители? Какво представлява то в България и какво е то в останалата част на света? Всичко това на фона на нарастващия интерес към съвременното изкуство и неговото влияние в глобален план, отварянето му към любителите, социализацията му с всички форми на „живот”.

Днес съвременното изкуство е навсякъде, а не само в галериите и е добре да умеем да го разпознаваме. Това е част от общата култура. В днешно време нараства броя на частни и корпоративни меценатски програми, чиито фокус е именно това творчество. Да не говорим, че все по-често съвременното изкуство измества модерното и традиционното като обект на инвестиция и иновация.

Sariev Contemporary се развива именно в тази насока. През 2010 г. заедно с Катрин Сариева решихме да стартираме този некомерсиален ежегоден проект. „Въведение в съвременното изкуство” се оформи като образователна платформа на фондация „Отворени Изкуства“ и Sariev Contemporary, която в началото се разработваше съвместно с изкуствоведа Светлана Куюмджиева. Година по-късно се състоя първото му издание.

С времето идеята се доразвива, обогатява, усъвършенства съвместно с куратори и изкуствоведи, между които Весела Ножарова и Вера Млечевска. Образователната платформа е неформална - всяка година събитията протичат в различни структурни етапи: образователен курс, отворени лекции, разговори с творци и др. Локациите също са разнообразни, а през последните три години наш домакин е „Софийска Градска Художествена Галерия”. Наши партньори са сериозни образователни институции като Софийски Университет “Св. Климент Охридски”, „Нов Български Университет” и др.

От 2014 г. проектът „Въведение в съвременното изкуство” бе обогатен с ново перо, носещо името „Форум Колекционери“. Целта е да срещне публиката лице в лице с колекционери на изкуство. Миналата година наш почетен гост бе колекционерът на българско и румънско изкуства, Георги Войнов.”