Всичко започва на Plovdiv Game Jam 2019, когато двамата приятели - Мирослав Гаригов и Красимир Димитров, отиват да участват в турнир по тяхна любима игра. Оказало се, че имат доста време, докато това започне и се записват като екип в предизвикателство за създаване на настолни игри. Темата е “Домът за мен е...”. Имат 48 часа да създадат концепция за игра и да я представят пред публика. Двамата искат да се забавляват и да представят нещо различно и така се появява

настолна игра от една българска поговорка - "На Вуте да му е зле"

Снимка: facebook.com/navute

"Животът в един от най-колоритните квартали на Пловдив – Кючук Париж ни вдъхнови с истории и персонажи, които решихме да използваме като основа в нашата междусъседска игра с карти. След оспорвано гласуване успяхме да спечелим “Награда на публиката за настолна игра”. Това признание ме мотивира да помислим по-сериозно над идеята", разказва Мирослав.

Снимка: facebook.com/navute

Какво не им харесахте на другите поговорки като „Ако би имала баба мустаци, не би прела шестаци" например?

Пословиците и поговорките са неизменна част от българското народно творчество. Чрез тях в синтезиран вид се предава народната мъдрост – придобития житейски опит и поуките от него. Използвахме реални истории за изграждане на по-реалистичен сюжет, а за всяка от тях открихме българска поговорка, която разкрива нашата народопсихология.

Разкажи ни повече за играта "На Вуте да му е зле". С какво е по-различна от други настолни?

Повечето игри създават нови магически и фантастични светове, в които въвличат играчите си. Тук нещата са различни. Играта се базира на добре познати битови проблеми и несгоди, с които се срещаме всеки ден. Голяма част от игрите на българския пазар са преведени от чужбина, което не винаги се оказва успешно начинание. Играта е конструирана така, че да пресъздаде максимално реалистично емоциите, които изпитваме в ежедневните си взаимоотношения с нашите съседи. Играта е с карти, хапчета и коварни съседи. Една от любимите ми карти е Смени жената“. Ефектът ѝ позволява да сменим всички карти в ръката си с картите на избран от нас съсед. Когато мислим, че друг съсед има по-добри карти от нашите, бързо правим размяната, но може да се окаже, че сме сбъркали. В поговорката под заглавието се казва „Желаеш ли чуждото, губиш своето“. Всички хапчета имат една и съща цел - да запазят нервната ни система до край. А най-коварният съсед е този, който подценяваме.

Снимка: Мирослав Гаригов, личен архив

Колко човека могат да играят в играта и колко време може да задържи вниманието на децата?

На Вуте да му е зле“ може да се играе от 2 до 5 съседи (играчи). Средната продължителност на една игра е 30 минути. За по-малките представлява особен интерес, когато се изправят срещу родителите си и имат реален шанс да се съревновават с тях.

Казват, че разликата между мъжа и момченцето е в цената на играчките. И каква е цената на играта?

Аз бих казал “момченцата играят игри, а големите мъже ги създават”. Настолните игри са страхотен начин за забавление, социализация и прекарване на качествено време с близките. За мен това е изкуство и начин чрез който мога да изразя себе си. Играта струва 39,90 лв. и може да бъде закупена от тук.

Вечер с тази игра би ли стоплила съседските отношения или по-скоро ще ги изостри?

Зависи от мотивацията на съседите, ако целта е забавление, със сигурност ще стопли отношенията. Ако държите на победата, ще ви трябва стратегия, наблюдателност и доза късмет, за да разрушите нервната система на другите съседи и да завладеете панелката.”

Снимка: Мирослав Гаригов, личен архив

Като създатели на такава игра, би трябвало да познавате добре съседски взаимоотношения. Кое е най-характерно за тях в България?

Едва ли има човек, който не е имал неприятности със съседите си. Докато в близкото минало препирните са завършвали с „наздраве“ между „комшиите“ и с дребни услуги като чаша захар, при „комшийките“ днес нещата са много по-различни, особено на ниво комуникация. Съседските взаимоотношения са били винаги важна част от нашия бит и култура. Всички сме чували за истории, които понякога изглеждат смешни и абсурдни, но често могат да прераснат в сериозни конфликти с тежки последствия. Мисля че, коренът на всички злини е егоизмът.

Кога му е най-зле на Вуте?

Когато оставим злобата, егоизма и завистта да надделеят, тогава на Вуте му е най-зле.

И накрая – каква е поуката от играта?

Скритата цел на играта е да покаже чрез хумор и сарказъм колко абсурдни понякога могат да бъдат съседските взаимоотношения. Следващият път, когато се чудим дали да счупим чистачките на съседа, който е спрял на „нашето място”, да не го правим.

Снимка: Мирослав Гаригов, личен архив