Днес се навършват 244 години от рождението на най-популярната британска писателка – Джейн Остин. Любителите на романтични книги и филми трябва да знаят това име, защото голяма част от сюжетите в тях са вдъхновени именно от романите на Остин, живяла в края на 18-и и началото на 19-и век.

Тя започва да пише още съвсем малка, най-вече за да забавлява семейството си. Джейн Остин е получила цялото си образование вкъщи, от баща си, но е била много схватлива и интелигентна. Притежавала е страхотно чувство за хумор и много бърз ум.

Снимка: Getty Images


Тя никога не се е омъжвала, но е била сгодена веднъж… само за една вечер и след това се е разколебала.

За своя не много дълъг (от днешна гледна точка) живот, само 41 години, Джейн Остин е написала шест книги, които днес са считани за британска и световна класика. Два от романите ѝ са публикувани след смъртта ѝ, а на останалите четири, така и не се е появило името ѝ, докато е била жива.

Джейн Остин е писала книгите си анонимно

Джейн Остин е имала пълната подкрепа на семейството си и най-вече на баща си за това, което е искала да прави, но въпреки това избира да не публикува книгите си със своето име. Просто през 18-и век се е считало, че писането на книги е мъжко занимание и обществото не е гледало с добро око на жени, които се изживяват като автори. Всъщност не се е гледало с добро око на всякакви женски занимания, различни от домакинската работа, но това е друг въпрос.

Първият ѝ роман „Разум и чувства“ е публикуван през 1811 година и като автор е посочено само, че книгата е „от дама“. На следващите три романа („Гордост и предразсъдъци“ (1813 г.), „Менсфийлд парк“ (1814 г.) и „Ема“ (1816 г.)) е написано само, че са от авторката на „Разум и чувства“.

Снимка: Getty Images

През 1817 г. Джейн Остин се разболява и умира, а останалите ѝ два романа („Абатството Нортангър“ и „Доводите на разума“) са публикувани от брат ѝ след това. На тях за пръв път е отбелязано и името на авторката.

Не само жените четат Джейн Остин

Романите на Джейн Остин често са сочени за началото на „жанра“, известен днес като „чиклит“ (литература, която се харесва предимно на жени), но в историята има доста известни мъже, които са заявявали, че много харесват книгите ѝ.

Снимка: Getty Images

Един от тези известни мъже е бил писателят Ръдиард Киплинг (автор на „Книга за джунглата“), който е открил очарованието на Джейн Остин в много труден за семейството му момент. Писателят е започнал да чете на глас от нейните книги, за да повдигне духа на съпругата и дъщерите си, след като са получили съобщение, че синът му е изчезнал в Първата световна война и най-вероятно е мъртъв. По-късно той пише разказ за група войници, които се сближават, докато коментират книгите на Джейн Остин.

Друг голям писател, който е бил почитател на Джейн Остин, е и най-известният шотландски писател – сър Уолтър Скот. Той казва следното в дневника си: „Прочетох отново, поне за трети път, прекрасно написания роман на Джейн Остин „Гордост и предразсъдъци“. Тази млада дама има таланта да описва събитията, чувствата и характерите на обикновения живот по най-прекрасния начин, който съм виждал.

Дори Уинстън Чърчил, една от най-важните личности на 20-и век, е споделял, че е чел романите ѝ. Всъщност именно нейните книги са му помогнали да премине през тежък период в живота си по времето на Втората световна война. Прочетете повече за това на следващата страница >>>