Този ноември ви срещаме и с един истински майстор на сладките удоволствия. Той е предприемчив шоколатиер, който превръща своята страст в успешен бизнес на няколко континента. Красимир Бенямин е създател на Benjamissimo – българските био шоколади, които за 7 години печелят редица международни награди. В края на този месец освен шоколадово настроение, екипът зад бранда ще се постарае да създаде цял „Шоколадов свят”, като залогът на събитието е голям – нов световен рекорд, в който 256 деца заедно ще правят шоколад. Да ви е сладко!

Привет, Красимир, как и защо решихте да започнете да се занимавате с шоколад?

С моя брат - Мартин Бенямин, искахме да създадем по-полезна алтернатива на масовите шоколади в три аспекта – за човека, който консумира шоколада, за околната среда и за социума, в това число и структурите, в които се произвеждат какаовите суровини. Обикновено те идват от Третия свят, където няма регламентирани условия за труд. Ние искаме да произвеждаме шоколад, който по никакъв начин не вреди на планетата или на обитателите й, независимо дали те са хора или животни.

Разкажете ни за началото – какви познания имахте за правенето на шоколад и за колко време усъвършенствахте процеса?

В началото имахме основно познания как се яде шоколад в голямо количество за кратко време.  От там се разви интересът ни да го направим не само вкусен, но и по-полезен. Нямахме познания в шоколатиерството, по-скоро бяхме кулинари, които обичат да експериментират. Има една хубава поговорка, че в днешно време човек няма нужда да е учил нещо в училище, за да го направи, защото може да се образова и по-късно, четейки книги или говорейки с хора.

При нас всичко беше учене чрез правене ли?

Методът проба-грешка отне известно време, докато стигнем до проба-успех. След това започнахме да усъвършенстваме процеса с всяка година. Така 7 години по-късно печелим редица сериозни международни награди за нашите продукти.

Хората обичат да казват – “Сладка работа е, когато нещо е лесно и бързо изпълнимо”. Обаче вашата работа е буквално такава – споделяте ли мнението ни и по колко шоколад изяждате на ден – грамаж, брой, блокчета?

Нашата работа без съмнение е сладка, защото допринасяме за щастието и радостта на хората по света. Какво по-сладко от това да правиш другите щастливи?

Относно консумацията ми на шоколад бих споделил, че понякога имам дни, в които съм само на шоколад и мога да изям 3-4 шоколада, но не го препоръчвам! Шоколадът не замества пълноценното хранене!

С какво шоколадите ви се отличават на българския пазар?

Факт е, че ние сме най-продаваният био шоколад в България, тоест изцяло от 100% био сертифицирани суровини. Освен това нашите шоколади са постни и не вредят на човешкото здраве. Отдавна се знае, че свръхконсумацията на животински продукти, особено мляко, води до редица заболявания. Ние създадохме шоколад, който е на първо място вкусен, но и не вреди на потребителите.

Как обикновеният потребител да е сигурен, че шоколадът, който купува, е здравословен и био? На какво трябва да обърне внимание – етикет, съставки, сертификати и/или печати?

Щом има европейското лого - зелено знаменце със звездички – значи шоколадът е био. Много е малка вероятността да има фалшификация в такъв продукт или да се заложат суровини, които не са наистина био. В конвенционалния свят на масовите продукти, ако има злоупотреба, продуктът може да стане опасен за здравето със сериозни последствия, докато в био света, ако има злоупотреба – то тя в най-лошия случай е суровините да се окажат конвенционални. “Био” при всички положения е по-чисто, по-безопасно, и много по-строго контролирано.

Що се отнася до шоколада, за мен важен индикатор е цената. Колкото по-евтин е, толкова по-нискокачествено какао е използвано. При евтините шоколади е огромен рискът зад тях да има детски робски труд, за да може да са толкова евтини – 2-3 лева.

Детският робски труд е масова практика в Западна Африка, а именно от там идва 70% от какаото на планетата. Затова наистина бих казал, че цената е определяща. В България също така има добри занаятчийски шоколади. Шоколади, които струват над 5-6 лева, обикновено се произвеждат от хора, които доста си стоят зад работата.

Аз лично бих избягвал и консумацията на млечен шоколад, защото той е отживелица. Свръхконсумацията на мляко вреди не само на здравето, но и на околната среда чрез вредните емисии от парниковите газове, които се отделят по време на производството на мляко. Замърсител номер 1 с метан на тази планета са кравите, а след това автомобилите, сочи доклад на ООН. Затова когато консумираме шоколад без мляко, ние опазваме и околната среда, а не само тази вътре в нас, на нашето тяло, която споменах по-рано.

Коя е най-екзотичната или странна съставка, която сте искали да сложите или сте успели да сложите в шоколадите?

Ние нямаме стандартни шоколади! Най-продаваният ни вкус е с бадем и черница. Аз не зная да е използвана бяла черница в друг шоколад в България, а и в Европа са много малко с тази съставка. Много успешен наш шоколад е и този с джинджифил, лимон и куркума – жълт на цвят. Имаме и шоколад със синя спирулина. Също сме имали и с чубрица. Тепърва ще пускаме още много нови и интересни продукти. Ще имаме цяла серия, подсладена само със сушени фурми.

Кой е най-вкусният шоколад, който някога сте опитвал?

Едно време са задали подобен въпрос на Хенри Форд – “Кой е най-добрият автомобил?” и той отговорил – “Новият”. В този контекст аз бих казал – “Пресният!”.

Факт е, че аз имам двама шоколадови любимци – това са австрийските шоколади Zotter и шоколадите Marou от Виетнам. И разбира се Benjamissimo! Тук бих изтъкнал нашия 75% тъмен шоколад, направен от сурови какаови зърна, който е неколкократно награден с международни отличия. Създадохме го по занаятчийска технология “bean to bar” – тоест ние си печем зърната, които идват от подбрани ферми в Никарагуа, и са с невероятен аромат и отличаващ се вкус.

Кога хората консумират повече шоколад – когато са тъжни или щастливи?

Хората винаги обичат шоколад! Най-търсеният десерт на тази планета е все пак! По-голямата част от шоколада се консумира в Западния свят, но крайните потребители знаят изключително малко за основните съставки и основната суровина - какао. Затова ние сме приели като отговорност да образоваме потребителите. Част от нашите активности включват най-различни семинари, където показваме на хората как се стига от плода до зърното, от зърното – до какаовата маса, а от какаовата маса – до готовия шоколад. Затова и в края на този месец,

на 25 и 26 ноември организираме мащабно събитие – нашия “Шоколадов свят 2023” в “Топлоцентрала”,

където човек може да се гмурне в света на какаото от начало до самия край.

Поръчали сме истински пресни какаови плодове от Еквадор, които могат да бъдат видени на живо, помирисани и опитани. Ще има още ферментирали какаови зърна, сушени какаови зърна, печени какаови зърна с различен произход, какаова маса, какао на прах, какаово масло. На място ще покажем и машините, които участват в производствения процес. Ще могат да се опитват

над 50 вида шоколад, сладолед, гурме бонбони, люти шоколади, музикални шоколади с известна българска изпълнителка, спортните ни шоколади с нашата звезда в бягането Милица Мирчева.

Ще има огромно и интерактивно “Шоколадово шоу”, където посетителите ще могат да научат повече за историята на какаото, която е толкова интересна и динамична, както и за самото занаятчийство. Участниците ще могат да дегустират под професионалното ръководството на опитен шоколатиер 7 вида шоколад. А черешка на самото събитие ще бъдат

256 деца, които заедно ще участват в работилница и ще отбележат световен рекорд за най-много деца, които заедно правят шоколад!

Рекорд за деца, които правят шоколад заедно. Не е ли това най-сладкото предизвикателство?

Предизвикателството е огромно, защото “темпериране” и “деца” са трудно съвместими като идея. Всъщност темперирането е този занаятчийски метод, чрез който на шоколада се придава стабилна структура и той от течна маса се превръща във вида, в който го познаваме. Това е нещо трудно, което се изучава фокусирано. Аз обаче създадох лесен метод за темпериране, който съм патентовал! Той е приложим дори за деца в домашни условия и именно чрез него ние ще се изправим пред това предизвикателство и целим с 256 деца да поставим за първи път в историята такъв рекорд. Тази категория от Немския Институт по Рекордите сега я създават заради нас.