Френската актриса и носителка на пет награди "Сезар" Изабел Аджани е била осъдена в нейно отсъствие на две години условно и глоба от 250 000 евро за данъчни измами и пране на пари, предаде АФП. 

Иконата на френското кино е призната за виновна, че през 2016 и 2017 г. с измама е установила местожителството си в Португалия, представила е дарение от два милиона евро като заем и е направила превод на 120 000 евро чрез недекларирана сметка в САЩ.

Снимка: Getty Images

Съдът подчертава "сериозността на фактите", които свидетелстват за желанието на Изабел Аджани да се укрие от данъчните власти и накърняват равенството на гражданите. 

Според съда макар да е актриса с безспорен талант, Изабел Аджани е "не по-малко данъкоплатец". 

Снимка: Getty Images

Адвокатите на Аджани казаха, че са изслушали решението на съда с "изумление". "Ето защо с увереност и решителност ще я поканим да обжалва незабавно", казаха те.

Звездата на Изабел Аджани изгрява с филма "Плесницата" (1974), когато актрисата още няма 20 години. Тя е известна и с ролите си във филми като "Камий Клодел" и "Кралица Марго", както и с изявите си като певица. 

Снимка: Getty Images

Миналия месец Аджани издаде втория си албум Bande originale, включващ дуети с международни и френски изпълнители като Сийл, Юсу Н'Дур, Саймън Ле Бон от "Дюран Дюран", Дейвид Силвиан, Питър Мърфи, Етиен Дао, Гаетан Русел, Бенжамен Биоле, както и с покойните звезди на Франция Кристоф, Даниел Дарк и Филип Паскал.  

Новият албум, над който Изабел Аджани работи в продължение на 17 години, се появи четири десетилетия след първия - Pull marine, създаден съвместно със Серж Генсбур.