Френската актриса Изабел Аджани ще се изправи пред съд в Париж по обвинения в данъчна измама и пране на пари, предаде АФП. Тя е заподозряна, че е укрила заем и че фиктивно е регистрирана данъчно в Португалия, което тя оспорва категорично. 

Съдебният процес за укриване на данъци от френската филмова звезда Изабел Аджани започна в Париж вчера, но тя не се яви, след като заяви, че не може да лети от САЩ. Защитата искаше отлагане на делото именно с аргумента, че Аджани "не е успяла да се качи на самолет от САЩ за Франция заради остро заболяване, установено от лекар в Ню Йорк", казаха пред АФП адвокатите й.

Актрисата, която е на 68 години, е разследвана от 2016 г. след разкрития от т.нар. "панамски документи". В разследването на Международния консорциум на разследващи журналисти (ICIJ) Изабел Аджани бе посочена като собственик на компания на Британските Виржински острови. Проверките не показаха нарушения, свързани с дейността на тази компания, но стигнаха до подозрения и обвинения, внесени в съда.

Финансовите власти са разследвали превод от два милиона евро, отпуснати на актрисата от сенегалския бизнесмен Мамаду Дианя НДиайе, президент на сенегалския Национален олимпийски и спортен комитет и член на Международния олимпийски комитет. Актрисата е заподозряна, че е декларирала сумата като заем, а не като дарение, за да спести 1,2 милиона евро такса за трансфера.

Снимка: Getty Images

Адвокатите й заявиха, че преводът е регистриран във френската данъчна администрация след сключването му през 2013 г. и към днешна дата е в напреднал етап на погасяване. Колкото до фиктивната й регистрация в Португалия, адвокатите на Аджани казаха, че актрисата "днес няма данъчни задължения нито във Франция, нито в Португалия", пише още БТА.

Снимка: Getty Images

Изабел Аджани, която бе сред водещите актриси във френското кино през 80-те и 90-те години на миналия век, все по-рядко се появява на голям екран, но всяко нейно участие в киното, телевизията или в театъра предизвиква интерес.