В началото на 80-те години на миналия век избухва война между босовете на сицилианската мафия за контрола върху търговията с кокаин. Един от главатарите – Томазо Бушета, търси убежище в Бразилия. Изчезването му предизвиква нова вълна от насилие. Брат му и синовете му са убити в Палермо, а самият той може да бъде следващата жертва. Арестуван и екстрадиран в Италия от бразилската полиция, Бушета взема решение, което ще се окаже съдбоносно за мафията. Той се среща със съдията Джовани Фалконе и нарушава вечната клетва за вярност, която е положил пред Коза Ностра. 

Снимка: ©IBC MOVIE/KAVAC FILM/GULLANE ENTRETENIMIENTO/MATCH FACTORY PRODUCTIONS/ADVITAM Photo © Fabio Lovino

"В тази силна и създадена в най-добрите традиции драма Марко Белокио подлага на съмнение естеството на покаянието, като проследява превръщането на Томазо Бушета в информатор. Въпреки подробно отразените съдебни процеси, мотивите остават неясни. Дали Бушета става предател, за да защити семейството си, или го прави от жажда за отмъщение? Именно тази двусмисленост го превръща в силен и завладяващ образ", пише Джей Уайзбърг във "Варайъти". 

Ето какво казва и самият режисьор Марко Белокио за филма:

"Предателят" е по-скоро историята на Томазо Бушета, отколкото на Коза Ностра. Бушета е непрестанно в движение - както в живота си, така и в личните си отношения. Той е необикновен човек, интелигентен, очарователен, ефектен, надарен с естествен авторитет. Като член на сицилианската мафия, той е лоялен към Коза Ностра, но не пренебрегва и собствените си принципи и не се страхува да спори с висшестоящи авторитети. В края на 70-те и началото на 80-те години на 20 век той се сблъсква с нарастващата сила на Корлеонези (фракция в клана Корлеоне), начело с безкомпромисния Салваторе Риина. 

Марко Белокио
Снимка: ©IBC MOVIE/KAVAC FILM/GULLANE ENTRETENIMIENTO/MATCH FACTORY PRODUCTIONS/ADVITAM Photo © Fabio Lovino

Тази нова малка група е абсолютно безмилостна и нарушава основните принципи на Коза Ностра - те убиват жени и деца, премахват всичко, което им попречи. В такава среда няма място за Томазо Бушета. Когато през 1982 г. Бушета се премества в Рио де Жанейро с любимата си съпруга и деца, неговата цел е да прекрати връзката си с мафията. Но такова действие не е възможно - организацията го преследва. Бразилската полиция обаче успява да ги надхитри и го екстрадира в Италия. Бушета предлага сделка на италианската съдебна система: той ще им сътрудничи и ще "разбие" мафията в замяна на собствената си защита и оцеляване. 

Снимка: ©IBC MOVIE/KAVAC FILM/GULLANE ENTRETENIMIENTO/MATCH FACTORY PRODUCTIONS/ADVITAM Photo © Fabio Lovino

Скоро той се сблъсква с внушителния, решителен и упорит съдия Джовани Фалконе и историята ни потапя в дълбините на сицилианската организация: убийства, престрелки и измами. Всичко това осигурява фона на събитията, в които главно действащо лице е Бушета - той се оказва най-голямата загадка за Коза Ностра: никой не знае защо той сътрудничи на властите. Изглежда, че е мотивиран от стремеж към отмъщение и гори от желание да унищожи мафията, която вече не съответства на неговите ценности. Бушета фактически дезертира при вечния противник - държавата, но самият той не смята себе си за предател. 

Снимка: ©IBC MOVIE/KAVAC FILM/GULLANE ENTRETENIMIENTO/MATCH FACTORY PRODUCTIONS/ADVITAM Photo © Fabio Lovino

В хода на признанията си той подчертава пропастта, която съществува между "неговата" мафия и тази на Корлеонези - и по този начин възнамерява да отдаде справедливост на истинската Коза Ностра. Той превръща Тото Риина в истинския предател на историята. Измяната е повтаряща се тема, неуморно изследвана във филма, именно защото ни кара да размишляваме върху промяната. Може ли човек да се промени истински и дълбоко в живота си или това е просто преструвка? Промяната може ли да излекува нечия съвест, да бъде искрено покаяние? Дали Бушета, който през целия си живот отрича да е "доносник", не започна този процес като един вид изкупление, с желанието да стане нов човек? Или това е просто неговият опит да въздаде справедливост – в името на миналото на Коза Ностра? 

Марко Белокио
Снимка: ©IBC MOVIE/KAVAC FILM/GULLANE ENTRETENIMIENTO/MATCH FACTORY PRODUCTIONS/ADVITAM Photo © Fabio Lovino

Марко Белокио е роден през 1939 г. Започва да учи философия, но след това решава да се запише във филмово училище, където заснема първия си филм "Юмруци в джобовете", който е отличен с наградата "Златно платно" на фестивала в Локарно през 1965 г. Оказва огромно влияние върху радикалното италианско кино през 60-те години на миналия век. През 2011 г. получава наградата "Златен лъв" за цялостно творчество на 68-ия международен филмов фестивал във Венеция. 

Вижте кои са главните герои в "Предателят". >>>