Неподражаемият антигерой комисар Еверт Бекстрьом се е сдобил с убийство за разследване. Най-очебийните открития на полицаите от Солна по време на предварителния оглед на местопрестъплението са: вратовръзка с петно от сос, чугунен капак на тенджера и най-обикновен чук с пречупена дръжка. Изобщо не е необходимо човек да бъде следовател, за да прозре, че по всяка вероятност това са оръжията на едно твърде обичайно убийство – пречукан пияница. Стига само да притежава очи, за да гледа, и достатъчно здрав стомах да понесе гледката.

На 1 септември у нас излиза от печат "Онзи, който убие дракона" – пореден роман от нашумялата шведска серия трилъри с антигероя Еверт Бекстрьом. През юли тази година "Колибри" издаде "Убийството на Линда" - първа книга от поредицата.

"Онзи, който убие дракона" поднася ново предизвикателство на комисар Еверт Бекстрьом. Въпреки че строгите предписания на лекаря (който настоява Бекстрьом да промени нездравословния си начин на живот) заплашват да навредят на иначе безотказните му анализаторски способности, комисарят забелязва в случая нещо гнило, недостъпно за вниманието на редовите му колеги.

В началото на годината канал FOX поръча заснемането на тринайсет епизодa, базирани на прочутите книги за Бекстрьом. За първи път скандинавска серия от романи вдъхновява американска филмова поредица.

Роден през 1945 г., Лейф Г. В. Першон е не само именит писател, но и най-известният криминолог на Швеция, преподавател в шведската Полицейска академия. Носител е на няколко престижни отличия, в това число "Стъклен ключ" за най-добър скандинавски трилър, и e трикратен лауреат на наградата на Шведската академия на криминалните автори. За последните три десетилетия Першон постигна неимоверна популярност и спечели критиката, превръщайки се в хроникьор на политическите и социални промени в модерното шведско общество.

Прочетете откъс от романа>>>