Смъртоносен вирус. Карантина. Един свят, затворил врати. И трилърът, който предвиди всичко това. Броени месеци след световната му премиера романът на известния американски журналист и писател Лорънс Райт "Краят на октомври" излиза на българския книжен пазар.

Още с излизането си в САЩ през месец април този приковаващ вниманието съспенс незабавно се превърна в бестселър номер едно на "Ню Йорк Таймс" и получи високи оценки и от критиката, и от читателите. Романът пресъздава с изключителна точност опасностите на една пандемия, поставила света на колене, но и разобличава манипулациите и мръсните игри, които остават скрити за обикновения човек.

Авторът Лорънс Райт печели световна популярност с документалната книга "Ал Каида и пътят към 11 септември", с която през 2007 г. печели редица литературни и журналистически награди, включително и "Пулицър". Книгите, филмите и журналистическите му разследвания провокират широки обществени дебати по темите за радикалния ислям, сциентологията, тероризма и глобалното затопляне. 

Лорънс Райт

Идеята за новата му книга "Краят на октомври" се ражда още през 2010 г., когато режисьорът Ридли Скот му предлага да напише сценарий за апокалиптичен филм. Тогава журналистът споделя, че според него най-вероятният начин човечеството да бъде заличено е чрез глобална пандемия. Лентата така и не се реализира, но на Райт му трябват още седем години да започне работата по трилъра.

През това време той интервюира водещи вирусолози, микробиолози и епидемиолози от най-големите американски лаборатории и центрове за изследвания. Оказва се, че това са същите експерти, които в момента разработват ваксините срещу COVID-19. Райт предава финалния ръкопис на издателите си през 2019 г., а поразяващото сходство на историята с реалността ги подтиква да публикуват книгата с няколко месеца по-рано от предвиденото.

Според британския "Гардиън" трилърът е "зловещо близо до реалността", от "Kirkus Reviews" го определят като "дълбоко смущаващ", а "Publishers Weekly" нареждат Райт сред най-добрите писатели в жанра. По думите на самия автор "Краят на октомври" се предлага като израз на почит към смелостта и находчивостта на мъжете и жените, посветили живота си в служба на общественото здраве.

Историята започва, когато в бежански лагер в Индонезия са обявени 47 смъртни случая с остра хеморагична треска. Когато Хенри Парсънс – микробиолог и епидемиолог – заминава да проучи причината от името на Световната здравна организация, открива нещо, което ще има зашеметяващи последици по целия свят: заразен мъж е напът да се присъедини към милионите поклонници на ежегодния хадж в Мека.

Хенри обединява сили със саудитски принц, също лекар, в опит да поставят под карантина милионите богомолци в свещения град. Руска емигрантка, издигнала се до заместник-министър по вътрешната сигурност на САЩ, се бори да намери отговор на това, което може да е акт на биологична война, докато и без това разпадащите се глобални отношения започват да рухват пред лицето на надигащата се пандемия.

Джил, съпругата на Хенри, и децата им са изправени пред все по-намаляващите си шансове за оцеляване в Атланта. Болестта се разпростира из САЩ и заплашва да унижощи милиони животи. И Само Хенри е способен да я спре.

Лорънс Райт е американски журналист и писател. Работи в "Ню Йоркър" и е автор на десет книги, включително In the New World, Remembering Satan, The Looming Tower ("Ал Каида и пътят към 11 септември"), Going Clear, Thirteen Days in September, The Terror Years и God Save Texas и др. Заглавията му са отличени с множество награди, включително и "Пулицър" за "Ал Каида и пътят към 11 септември". Освен това той е драматург и сценарист, свири на клавир в блус бандата от Остин "ХуДу". В момента живее със съпругата си в Остин, Тексас.

Прочетете откъс от "Краят на октомври" от Лорънс Райт, която излиза от издателство "Ентусиаст". >>>