Не знам за вас, но аз не мога да започна деня си без кафе. Трудно е да си представя хубав и усмихнат ден без него. То сякаш влияе повече на душата ми, отколкото на тялото. Задоволството, което създава на вкусовите рецептори е неповторимо.
Какво знаем за напитката, за която се събуждаме?
Арабиката и робустата са различни растителни видове. Те се отглеждат в различни климатични условия. Техните вкусови качества също много се различават. Арабиката има мек и силен аромат (около 90 различни ароматни вещества), а вкусът й е кисело-сладък. Има много по-ниско съдържание на кофеин в сравнение с робустата. Като еспресо този сорт образува плътна пяна, а цветът на течността е като този на орех. Робустата на свой ред е с горчив вкус и слаб аромат (около 4 ароматни вещества). Плюсът на този сорт е, че съдържа повече кофеин. Двата вида често се комбинират като се смята, че перфектната комбинация е с преобладаващо количество арабика, за да се насити с аромат напитката, и малко робуста, за да се подсили.
Арабиката е открита през 1753 г. в Етиопия. Тя е най-рано култивираният вид кафено растение – в Йемен. Бавният процес на израстване влияе върху твърдостта, плътността и вкусът на зърната. Днешно време чистата Арабика не е много често използвана. Повечето хора свързват вкусът на кофеиновата напитка с горчивина, а това е резултат от по-късно култивирания вид Робуста. Тя е открита като диворастящо дръвче в земите на днешните Заир и Конго през 1898 г. Повечето италиански кафета са с по-високо съдържание на робуста, което придава силната им горчивина.
Но това, което променя най-много вкусът на кафето, е изпичането. Ако предпочитате по-мек вкус, избирайте светли зърна, тъмните пък са за почитателите на горчивите отвари. Всеки сорт кафе изисква строго индивидуален начин за изпичане. Трябва да се определи каква да бъде температурата и времето за печене. От това зависи дали ще се извлекат всички вкусови качества на растението. Най-общо казано, съществуват четири основни цветови нива на изпичане на кафето – светло, средно, средно тъмно и тъмно изпечено. Италианското кафе например е тъмно изпечено, а повечето африкански сортове – светло.
Много често хората си купуват смляно кафе, но то изветрява изключително бързо. Ето защо съветът ми е да си закупувате кафе на зърна. По тях лесно можете да прецените колко е прясно. След изпичане вкусовите качества се задържат едва 40 дни. Въпреки че лъскавината ще ви привлече, тя показва, че маслото е избило на повърхността, а това се случва след месеци престой. Ето защо правилният избор са матовите зърна.
Днешно време има множество сортове кафе. Особено от Арабиката, защото тя има много по-голям вкусов и ароматен диапазон. Можете да намерите такава от Кения, Етиопия, Бразилия, Коста Рика, Ел Салвадор, Гватемала, Колумбия. Сортовете имат много разнообразни аромати от такива на цитрусови и тропически плодове до по-земни вкусове.
Но без значение какво изберете, търсете качество. Няма да намерите високите класове кафе на ниска цена в магазините. А дори и да си закупите по-скъпо кафе, ако не го приготвите правилно, то отново ще изгубите вкусовете му. Затова когато си избирате кафе, се постарайте малко повече, а преди да го приготвите подсигурете се, че го правите правилно. Това ще превърне чашата ви кафе в коктейл от вкусове и аромати, който ще оцвети и най-мрачните ви сутрини.