В стрийминг платформата HBO GO вече можем да гледаме първите пет епизода (от общо 13) на трети сезон на „Историята на прислужницата“. Всеки следващ четвъртък ще бъде достъпен нов епизод, а телевизионната премиера е насрочена за юли месец.

Сериалът проследява живота на Офред (Елизабет Мос), принудена да живее като наложница във фундаменталистко теократично общество в близкото бъдеще. В тоталитарния Гилеад – някогашните САЩ – правата на жените на практика не съществуват. Офред е една от малкото останали фертилни жени и е „прислужница“ в дома на Командира. Тя е част от каста жени, държани в сексуално робство в отчаян опит светът да се насели отново с хора.

И най-мрачните неща в романа са базирани на реални събития
„Историята на прислужницата“ е антиутопия и някои неща вероятно ви изглеждат невъзможни, но през 2012 г. Атууд споделя в The Guardian: „Докато пишех, спазвах следното правило – да не включвам неща, които хората никога не са извършвали в даден момент и на дадено място по света. Не исках да бъда обвинена в сътворяването на мрачни сюжети“. Антиутопията е вдъхновена най-вече от пуританството.

Авторката на романа Маргарет Атууд се появява за кратко в сезон 1

Снимка: HBO

Книгата е преведена на български в края на 2017 г.
Със заглавие „Разказът на прислужницата“ книгата бе издадена от Orange books (превод Надежда Розова). В това издание името на героинята е Фредова.

Снимка: HBO

Стаята на Офред подсказва за живота, който тя е изгубила
Сценографът на сериала Джули Бергхоф признава пред Architectural Digest: „Сложихме маса там, но Офред не може да пише“.

Снимка: HBO

Елизабет Мос играе без грим
Чудесно решение на екипа, за да се постигне по-голяма достоверност. Между камерата и лицето на актрисата няма преграда. Самата Мос споделя пред Time: „Снимахме с много близки планове и можете да видите кога пребледнявам или се изчервявам“.

Снимка: HBO