Спечелил сърцата на стотици хиляди читатели из цялата страна, авторът на блога Отбивки насочва обектива си към място, чиято красота често забравяме – нашата столица. Излезе новият пътеводител от бестселъровата поредица "101 отбивки" на пътешественика Иван Михалев – "101 отбивки в София". 

Статуята на суетата на ул. "Братя Миладинови"

Извънредната обстановка приключи, но въпреки че сме зажаднели за пътуване, колко от нас ще могат в скоро време да се отделят от работното място? А какво прави един пътешественик, когато не може да напуска София – пътешества в града, разбира се.

Княжевския лифт

"101 отбивки в София" включва малко известни, но впечатляващи места в София и близките околности. Традиционните забележителности на града пък, които не бива да се изпускат, са включени по нов начин – с неизвестни, любопитни факти.

Каква тайна крие във вътрешността си Паметникът на Съветската армия и защо посолствата на Австрия и Италия са разменили сградите си? Защо лъвовете на Лъвов мост са без езици и къде се намира позлатената каляска на Мария Антоанета?

Панчаревското езеро

В коя софийска сграда е свирил оркестърът от "Титаник" и на колко години е най-старото дърво в столицата? От "101 отбивки в София" ще научите отговорите на тези и много други въпроси, както и редица идеи как да прекарате приятен излет на няколко крачки от дома си.

"101 отбивки в София" на Иван Михалев ще помогне на гостите на града да забележат скритата красота на българската столица, а на софиянците – да видят града, който наричат дом, с нови очи.

Прочетете избран откъс от "101 отбивки в Софияот Иван Михалев, която излиза от издателство "Сиела". >>>

Водната кула в "Лозенец"

Има места в София, които сякаш са излезли от приказките. Те са толкова различни от всичко наоколо, че прекрачването на прага им е като връщане към детството. 

Едно от тези места е старата водна кула в квартал "Лозенец", която е една от емблемите на стара София. Цялата е покрита с дива лоза, която напролет и наесен представлява възхитителна гледка. На върха на кулата има балкон с 360-градусова панорама, който наподобява средновековна крепост. 

Интериорът също е много интересен. Щом влезете във вътрешността на кулата, погледът ви ще се прикове върху красивото спираловидно стълбище, което отвежда до най-горното ниво. Следва по-тясна стълба, която позволява да се излезе на терасата, но тази част не е разрешена за външни посетители. 

През 20-те години на миналия век кулата е осигурявала водоснабдяването на тази част от града. След прокарването на рилския водопровод през 30-те години тя постепенно е започнала да губи предназначението си. Следват няколко десетилетия, през които старата кула е тънела в забрава. Едва в последните десетина години тя бе събудена за нов живот и превърната в художествена галерия. През пролетта и лятото тук се организират изложби, концерти и други събития. 

Любопитно

Водонапорната кула е проектирана от германски инженер – Франц Салбах, през далечната 1903 г. Строителството ѝ обаче се забавя четвърт век. Открита е през 1929 г. Резервоарът на върха на кулата е с капацитет 100 куб. м. 

Знаете ли, че

В началото на миналия век "Лозенец" е бил най-високо разположеният квартал на София. Всички останали квартали се снабдявали на гравитационен принцип с Витошка вода. За "Лозенец" обаче се наложило да се изгради водонапорна кула. Тя служи като контрарезервоар, който създава налягане, за да може водата да стига до намиращите се на хълма къщи. 

Къде

Намира се на пресечката на улиците "Св. Теодосий Търновски" и "Галичица". Официалният адрес е ул. "Галичица" 21. 

Работно време

Сряда – Неделя 14:00 – 19:00 ч.