Отново полезни съвети от Атрафо. Бързаме да ги споделим с вас:

Здравейте скъпи читатели,

Отново сме на темата за спестяването. Този път темата е храната. И без да губя време веднага ще ви споделя основното правило –

НИКОГА НЕ ИЗХВЪРЛЯЙТЕ ХРАНА,

защото това означава да изхвърляте парите си! Като начало, и особено ако в този момент се усмихвате, погледнете в домашната кофа за смет. Там най-вероятно се „мъдрят” храни – пресни или сготвени, които не сте изконсумирали, или такива, които сте закупили, защото са евтини, но при почистването сте изхвърлили почти половината от закупеното. Стоп! Тук започваме да смятаме.

Опитайте се поне приблизително да изчислите стойността на наличната в кофата за смет храна. А сега умножете това число по 30 дни и ще получите сума, която вие ежемесечно изхвърляте. Ами тогава, за да не губите излишно време, можете направо, като вземете заплатата, да изхвърлите в кофата за смет приблизително такава сума – ще бъде по-лесно?! А сега сериозно. Ще споделя с вас някои

принципи и правила, които лично аз спазвам, за да не изхвърлям парите си в кофата за смет:

1) Не купувам храни, които не обичам да ям – няма смисъл да се мъча и на края те пак отиват в кофата. Храните, които обичам са скъпички, но от тях купувам по малко, така поне знам, че няма да изхвърля нищо.

1А) По-особен е случая с хляба. Този, който купувам от магазина вечерта, на следващата вечер вече е мухлясал, ако стои извън хладилник. Едно от възможните решения, което лично аз прилагам, е да си закупите машина за хляб, като по този начин си спестявате главоболията по постоянното увеличаване на цената на готовия хляб, а не е за пренебрегване и разликата в качеството – този от домашната хлебопекарна е несравнимо по-вкусен. Но доколкото закупуването на този електроуред (в комбинация с електронна везна, която е задължително допълнение) е инвестиция, която следва да обмислите и обсъдите с цялото семейство, а това изисква време, като начало купувайте хляб всеки ден и го съхранявайте в хладилник.

2) Купувам толкова храна, колкото мога да изконсумирам за седмицата. Изключение правя само за трайните колбаси, но тях купувам в количество за не повече от две седмици.

3) Пазарувам винаги със списък!!! Аз лично пазарувам от големите хипермаркети през почивните дни, а промоциите следя през седмицата. Също през седмицата подготвям и списъка за пазаруване. Храните, които присъстват в него, съобразявам на първо място със сезона – избягвам да купувам плодове и зеленчуци, които са извън нормалния си сезон, защото освен че са скъпи, те съдържат и голямо количество изкуствени торове (отрови), с които са пръскани за да узреят когато искаме, а не когато им е времето. След това правя приблизително меню за следващата седмица. Това също обмислям предварително – какво ми се яде, какво не съм готвила отдавна, какво готвеше баба по това време на годината и т.н. На база на менюто и като взема в предвид наличните в къщи продукти, определям тези които трябва да закупя. Ако досега не сте съставяли предварително меню за следващата седмица, ви съветвам непременно да опитате някоя вечер. Гарантирано ще ви бъде много интересно, особено ако в семейството ви има деца.

3 А) Относно пакетираните храни (боб, леща, ориз, подправки и др. подобни) добро решение е някъде в кухнята да държите лист и химикал, където да записвате какво свършва в момента, когато го установите. Чуденето после обикновено не дава добри резултати. Такова листче може да залепите дори от вътрешната страна на вратичката на шкафа, в който стоят тези храни.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

4) Предпочитам сготвена в къщи храна пред тази от заведенията за обществено хранене. Няма по-добър начин да изхарчите цялата си заплата за храна от този да вечеряте на ресторант всеки работен ден. Почти същото е и положението, ако купувате готова сготвена храна от големите хипермаркети. Освен високата си цена тези храни са и вредни, защото съдържат голямо количество сол и много добавки (така популярните Е-та). Истината е, че здравословната храна всъщност е евтината такава, а колкото по-скъпа е една храна – толкова по-вредна е тя. Естествено никой не е съвършен, а и ние днес така сме свикнали с вредните храни, че на практика не е възможно изведнъж и/или изцяло да се откажем от тях. Затова от време на време и аз си позволявам някои от тях, просто така – за награда или за удоволствие, но гледам да не прекалявам с тези удоволствия, защото на кантара веднага си личи...

4 А) Храненето по време на работа. По този въпрос в момента аз съм улеснена, защото тук, където работя няма организирано хранене и няма наблизо заведение за бързо хранене, така че всички работещи сме принудени (за щастие) да си носим храна от къщи. По-сложен е въпросът, когато наблизо има избор, а вкъщи обикновено няма време. Но и за това има решение. Започнете поне един ден седмично да си носите нещо от вкъщи – било то салата, в която сте добавили остатъка от печеното и крутони или сандвич. Можете да приготвите храната за офиса от предната вечер и да я съхраните в хладилник. Постепенно вие сами ще усетите благотворното въздействие на това ваше решение както върху бюджета си, така и върху теглото си. Може все пак да оставите един-два дни от седмицата, в които да посещавате намиращите се наблизо заведения за бързо хранене. Не е необходимо да бъдете максималисти, важното е на вас да ви е вкусно и приятно.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

5) Подквасвам си киселото мляко в къщи. Това започнах да правя по финансови причини, все пак една кофичка в магазина е почти лев, а аз купувам за толкова 1 литър домашно прясно мляко. Впоследствие научих, че в по-голямата част от киселите млека в магазина има добавки, които не позволяват на млекото да „вкисне”. Колежка е правила експеримент, при който от закупените и оставени на открито в стаята през лятото 8-10 вида кисело млеко в кофички, само на един от видовете капачката се е надула и то на третия ден, а всички останали кисели млека в кофички са запазили първоначалния си вид и вкус. На всички вас е ясно, че ако в киселото мляко има само жива закваска (както е написано на опаковката), това не би било възможно.

Ако досега не сте купували домашно прясно мляко, опитайте от най-близкия доставчик, който съседите ви препоръчат. В големите градове обикновено за всеки квартал си има поне един редовен доставчик. Живеещите в малки градове и по селата са изключително облагодетелствани в това отношение, защото те просто ще попитат съседа, който гледа животни в двора, а освен това те го познават – него и хигиенните му навици! А може би някой колега от местоработата ви може да ви носи периодично... Започнете с малки количества и ако не сте доволни от даден доставчик – просто го сменете! Това също е пазар, макар и на ръба на закона... Поне за България. Не такова е положението в други европейски страни, но това е друга тема...

6) Другото важно правило е никога да не се запасявате! Живеем в 21-ви век, годината е 2013-а. Ситуацията на пазара днес няма нищо общо с тази, която повечето от нас помнят от преди четвърт век. Тогава се чакаше по опашки, хората имаха пари, но без „връзки” нямаше как да си закупиш нещо вкусно и/или качествено. Днес ситуацията е точно обратна – „връзките” наричаме модерно „контакти”, а стоки има в изобилие, но парите са ограничени.

Всъщност в цялата история на човечеството, откакто са измислени, парите винаги са били ограничен ресурс и добре живее само този, който умее да ги цени и използува разумно. Това е и нашата цел! Нещо повече – цените на стоките са доста динамични и може да се окаже, че като се запасите, всъщност вие сте закупили голямо количество стоки на високи цени, а в един следващ момент цените са вече по-ниски. Естествено и тук е нужен баланс – да прецените за колко време напред ще пазарувате. Специално за храните период от една седмица лично за мен е удобен. Изработила съм си график, както по-горе писах, за пазаруването, който график за мен е удобен.

7) Следващо правило е да следите промоциите в големите вериги и да се възползувате от тях. Тези промоции са убийствени за производителите, но за нас-клиентите са добре дошли! Ако във вашия град няма големи вериги, можете да се организирате няколко семейства – роднини или приятели – и да си направите колективен шопинг в близкия по-голям град. Можете да възложите на по-големите деца, ровейки в интернет да следят и промоциите в големите вериги. Така те не само ще се чувстват, но и реално ще бъдат изключително полезни за семейството и за това то да постигне крайната цел – разумно и рационално използуване на паричните ресурси!

8) И накрая, но не на последно място – подредете килера! В кухненските шкафове/килера, където съхранявате хранителните си продукти трябва винаги да цари образцов ред. Иначе няма как да знаете какво точно притежавате и какво остава да закупите. Безредието в шкафовете, килера и/или хладилника сигурен начин да харчите двойно и тройно пари за продукти, които вече имате.

Толкова от мен за днес.

И отново да ви напомня - за всяка победа се награждавайте – с почерпка, целувка, с любов... Ознаменувахте победата, колкото и малка да е тя. В случая победа е дори когато успеете да изкарате месеца, вмествайки се в парите с които разполагате, без да искате на заем.

С пожелание за много победи и много любов -

Искрено ваша,

Атрафо

Ако и вие имате какво да ни кажете, пишете ни тук