Отделителната система на човек се състои от няколко органа – бъбреци, пикочопроводи, пикочен мехур и уретра (пикочен канал). Възпалението на пикочния мехур е познато в медицинската литература под названието цистит. Между мъжете и жените съществуват анатомични различия като например вродено по-късия и дебел пикочен канал при жените. От него достъпът на бактерии до пикочния мехур е улеснен и по-често се наблюдават цистити. Микробът влиза през пикочния канал и стига до пикочния мехур, където причинява и възпаление. Това не означава, че мъжете не страдат от цистити, просто при тях честотата е много по-малка.

Причинители на инфекцията най-често са бактерии като Escherichia coli (E. Coli), но и някои видове гъби. Циститите причинени от гъби (Candida albicans) са характерни за хора, страдащи от захарен диабет.

Рискови фактори за развитието на цистит са:

• женската анатомия на отделителната система
• сексуален контакт
• диабет, особено недобре контролираният
• някои видове медикаменти, които могат да причинят наличието на глюкоза в урината и оттам да благоприятстват средата за развитието на микроорганизми
• затлъстяване
• бременност
• жени в менопауза
• катетеризация
• простатна хиперплазия
• наличието на песъчинки и камъчета в бъбреците

Симптоми и усложнения

 


Симптомите, свързани с цистит, са парене и често уриниране, което може да бъде съпроводено и с болка; позиви за уриниране, дори при вече изпразнен или празен пикочен мехур; промени в цвета на урината – може да стане по-тъмна, мъглива, да изгуби своята прозрачност, както и да придобие остър, неприятен аромат; болка в ниските части на корема; отпадналост.

Циститът е състояние, което не трябва да бъде пренебрегвано. Макар и възпалението да засяга само пикочния мехур, при едно недобро лечение могат да настъпят усложнения, като например инфекцията да се разпространи към бъбреците. При възпаление на бъбреците (нефрит), състоянието може значително да се влоши. Нарушавайки бъбречната функция, това носи своите последици, като затруднено изчистване на организма от съответните отпадни продукти на обмяната и нарушения във водния баланс.

Каква е връзката между студените месеци и повишената честота на цистити през зимните месеци?

Съществуват няколко зависимости, свързващи студеното време с честотата на циститите. Ниските температури могат да отслабят имунната система и по този начин да ни направят по-предразположени към инфекции. Естествено съществуващите механизми на имунната защита в отделителната система биват отслабени и по този начин се увеличава рискът от възникване на инфекция.

През зимата хората не приемат толкова течности, както през останалата част от годината. Намаленият внос на вода и течности води съответно и до намаляване обема на урината и честотата на уриниране. По този начин се увеличава рискът от развитието на инфекции поради намаления “измивен” ефект на потока урина, и бактериите могат по-лесно да се закрепят за стената на пикочния мехур и да се размножат.

През студените месеци се наблюдава тенденцията за спазъм на мускулатурата (за да бъде генерирана и запазена топлината в нашето тяло), включително и на мускулатурата на пикочния мехур. По този начин това може да доведе до по-рядко уриниране и тенденция за задръжка на урина в пикочния мехур. Това увеличава риска от настъпване на инфекция, като подпомага и създава по-благоприятна среда за развитието и размножаването на попадналите бактерии.

Лечение на цистита

Лечението на цистита може условно да го разделим на със или без лекарства.

Към немедикаментозното лечение спадат най-различни хранителни добавки, по-голям прием на течности и избягване на рисковите фактори, асоциирани с предразположението за цистит, когато това е възможно.

Хранителни добавки на базата на билкови екстракти имат доказан благоприятен ефект върху отделителната система и ефикасност при лечението на цистит. Част от тези билки и техните екстракти биват:

 Екстракт от бучу (Barosma betulina). Има диуретично действие и противовъзпалително действие. Облекчава симптомите както при цистит, така и при уретрити и простатити.

Червена боровинка (Vaccinium macrocarpon). Една от най-широко разпространените добавки, използвани при лечението на възпалителни заболявания на отделителната система. В червената боровинка се съдържат вещества, които възпрепятстват прикрепянето на бактериите по епитела, който покрива стените на пикочния мехур и като цяло по цялото протежение на отделителната система,
Мечо грозде (Arctostaphylos uva-ursi). Мечото грозде е друга популярна и широко използвана билка за лечението на цистити. Има изразени противовъзпалителни и противомикробни ефекти, намалява честите позиви за уриниране, облекчава дискомфорта.
Листа на бяла бреза (Betula Alba). Екстрактът от листата на бялата бреза съдържа вещества с диуретичен ефект, които подпомагат по-бързото елиминиране на микроорганизмите от отделителната система.

Bucconox e хранителна добавка, съдържаща екстракти от всички изброени по-горе билки в оптимални концентрации. Комбинираният продукт съчетава ползите на тези билкови препарати и има изразен противовъзпалителен ефект, облекчава симптоми като болка, парене, намалява честотата на позивите за уриниране и има лек диуретичен ефект.

Bucconox може да се използва както в остра фаза, като натурален препрарат за справяне с инфекцията, така и превантивно (в случай, че страдате от рецидивиращи инфекции). Може да се приема и без лекарско предписание.

Към лекарственото лечение спадат антибиотици от различни класове, които се използват за лечението на цистити. Антибиотиците биват само и единствено назначени от лекар, спрямо вашите индивидуални особености и причинителя на инфекцията.

Какви мерки да предприемем, за да се предпазим от цистит?

Превенцията на появата на цистит играе важна роля в предотвратяването на развитието на възпалителни заболявания и в другите анатомични части на отделителната система. Особено по време на зимния период, както вече споменахме, честотата и рискът от развитието на цистити са по-високи. Затова и по време на зимните месеци е важно да обръщаме повече внимание на нашето здраве.

Един от основните моменти е да се предпазим от преохлаждане, особено в областта на ходилата, тъй като кръвта, връщайки се от долните крайници нагоре към тялото по венозната система, може да преохлади таза. Носете топли и непропускливи обувки.

Приемайте повече течности - през зимните месеци хората нямат навика да приемат необходимото количество течности. Възползвайте се от времето и приемайте в по-големи количества вашите любими топли напитки - чай, кафе, горещ шоколад. По този начин ще се затоплите и ще увеличите вашия дневен прием на течности.

Преди и след полов контакт е препоръчително вие и вашият интимен партньор да измиете гениталиите си. Употребата на предпазни средства като презервативите също могат да намалят риска от появата на цистит, както и риска от полово предавани заболявания. Обръщайте внимание на вашето сексуално здраве.

За интимна хигиена не използвайте парфюмирани сапуни и измивни продукти, както и продукти, които силно биха променили pH-то на вашата кожа. Избягвайте употребата на козметика със силно изсушаващо кожата действие. За представителките от женски пол се препоръчва избърсването да се случва в посока отпред назад.

Още при първи симптоми на цистит е желателно да предприемете съответните мерки. Колкото по-рано започнете лечение на новопоявилия се проблем, толкова по-големи са шансовете за бързо оздравяване и нисък риск от настъпване на усложнения.

Най-важното:

• Циститът представлява инфекция на пикочния мехур, с най-чест микробиологичен причинител - E. Coli.
• Циститът се среща и при двата пола, като честотата при жените е значително по-висока, поради определени анатомични и морфологични особености на отделителната система.
• Най-честите симптоми, асоциирани с цистит, са парене по време на уриниране, често уриниране, чувство за недоизпразване на пикочния мехур.
• Лечението с хранителни добавки на базата на билкови екстракти като Bucconox понякога е напълно достатъчно, за да се отървем от цистита.
• Нелекуваният цистит може да доведе до редица усложнения, включително и увреда на бъбреците, затова не неглижирайте това състояние
________________________________________________________
ЧЗВ:

Възможно ли е да излекуваме цистита без прием на антибиотици?

Да, при липса на усложнения, приемът на повече течности и хранителни добавки циститът може да бъде напълно излекуван и елиминиран без прием на антибиотици. Все пак ако симптоматиката продължава и имате наличие на висока температура ви съветваме да потърсите лекарска помощ.

Получих цистит след сексуален контакт – трябва ли да се тревожа?

Сексуалният акт сам по себе си представлява рисков фактор за развитието на цистит. Симптоматиката на цистит се припокрива от части със симптомите при някои полово предавани инфекции. Особено голям риск за предаването на полови инфекции има при практикуване на небезопасен секс и промискуитет. Презервативите са ефикасен метод за профилактика. Все пак при наличието на симптоми след небезопасен секс, или ако вашият партньор има анамнеза за прекарана полова инфекция, ви съветваме да посетите специалист. Той ще ви назначи съответните изследвания, за да се изключи или потвърди наличието на полово предавана инфекция.

Кога да потърсим лекарска помощ?

Наличието на висока температура, кръв и слуз в урината, остра и нетърпима болка, както и дългата продължителност на леките симптоми са алармиращи белези за вашето състояние. В този момент въпреки взетите нелекарствени мерки е силно препоръчително да потърсите помощ от съответните специалисти. Нелекуваният цистит може да засегне и вашите бъбреци.