Кои са най-вредните съставки и храни и как можем да ограничим вредното им въздействие върху нашия организъм? Трябва ли тотално да преобърнем целия си хранителен режим, за да сме сигурни, че не приемаме вредни вещества? В следващите редове ще се опитаме да отговорим в максимална степен на този въпрос.

Враг номер 1 на отслабването – бялата захар

За никого не е тайна, че захарите са една от основните причини да трупаме килограми. Много диетолози са на мнение, че приемаме твърде големи количества от нея. Разбира се, в обикновеното си всекидневие определено няма нужда да се лишаваме от захарта напълно.

Достатъчно е да се стараем да държим приема й в умерени граници и по възможност да я заменяме с по-здравословни алтернативи. Но ако сме решили да пазим диета, определено трябва да я сведем до абсолютния възможен минимум. Повече за диетите може да прочетете тук.

Колбаси със съдържание на нитритна сол

Храна, от която наистина трябва да се опитате да се откажем, това са обработените меса с натриев нитрит. Освен че причиняват проблеми с теглото, от тези храни можем да получим биохимичен дисбаланс, главоболие и дори аритмия. Проблемът не се крие в самото съединение, наричано още нитритна сол, а в неговото взаимодействие с аминокиселините, което произвежда нитрозамини. Тяхната прекомерна консумация може да доведе до канцерогенни образувания и да увеличи риска от болестта на Алцхаймер. Също води и до задържане на вода и подуване, което при много състояния може да бъде проблемно.

Снимка: istockphoto.com

Оказва се обаче, че дори и да искаме, не е чак толкова лесна задача да си закупим колбаси, които да не го съдържат. То се среща при над 90% от тях. Останалите около 10 на сто съдържат натриев нитрат. При консумация в сурово състояние той е безвреден. Не бива обаче да обработвате продуктите термично, тъй като при висока температура и при наличието на аминокиселини, нитратът в тях се превръща в нитрит и отново е вреден за нас.

Трансмазнини

Още едно съединение, което е добре да изключим от менюто си още сега. Те са изключително вредни за кръвоносната и сърдечната система. За съжаление, въпреки опитите на много организации по света да приковат вниманието към острата необходимост от тяхното ограничаване, те продължават да са много често срещана съставка на много от полуготовите и бързите храни около нас, а също така и в сладкишите, а понякога дори и в пяната на кафето.

Снимка: istockphoto.com

Имайте предвид, че производителите понякога се опитват да замаскират трансмазнините, като ги наричат в съдържанието на продуктите със синонимното название “частично хидрогенирани мазнини”.

За разлика от трансмазнините, наситените мазнини имат доста по-малък негативен ефект върху нас. Въпреки всичко следва да се стараем да ги приемаме умерено.

Храни със съдържание на палмово масло

Противно на всеобщия мит, палмовото масло не е чак толкова вредно, колкото повечето инфлуенсъри го изкарват. Разбира се, и с него не бива да се прекалява, тъй като съдържа доста наситени мазнини.

При него проблемът е друг. Производството на палмовото масло е доста често свързано с етични конфликти, свързани с условията на работа и живот на работниците, а също и с контролираното изсичане на палмовите дръвчета, които все пак представляват ценен природен ресурс и участват в създаването на естествен хабитат за множество растителни и животински видове в екваториалния, субекваториалния и тропическия климатични пояси.

Трябва ли да се откажем от белия хляб?

Проблемът с бялото пшенично брашно на практика ни връща на темата за захарта.

Снимка: iStock

И тук не е задължително да се отказвате напълно от голямата си любов, ако това е мекото коматче хляб. Просто не прекалявайте и се съобразявайте по кое време на деня си похапвате и в какви количества. Адаптирайте подобаващо и двигателната си програма.

За повече полезни съвети във връзка с диетичното хранене можете да се обърнете към програмата Лъки Фит, която може да включва и изготвянето на индивидуален режим, подходящ специално за вашето състояние на тялото и духа. Повече информация потърсете на https://luckyfit.eu/.