През последните години доста нашумя терминът “кето диета”. Ако сте от хората, които се интересуват от здравословно хранене, то вероятно вече сте чували за нея. Казано най-просто кето диетата представлява режим на хранене с намалено количество въглехидрати, което кара тялото да започне ефективно да гори запасите си от мазнини.

Спазването на кето диета води до наистина добри резултати в отслабването при повечето хора. Освен намаляване на телесното тегло и по-специално излишните мазнини, кето диетата има и други доказани ползи за здравето, които ще ви изброим по-долу. Ако се интересувате от това какво представлява популярната кето диета, в следващите редове ще ви обясним по-подробно.

Какво представлява кето диетата и кои са нейните предимства?

При спазването на кето диета (наречена също кетогенна диета) основна цел е да се постигне метаболитното състояние на кетоза. Чрез нисък прием на въглехидрати нивата на инсулин и кръвна захар (глюкоза) в тялото намаляват.

Изпадайки в такова състояние организмът произвежда кетони, които служат за основен източник на енергия за извършването на метаболитните процеси в тялото. При кетозата тялото използва голямо количество от мастните си запаси като основно гориво, и по-специално кетоните. Те се произвеждат от мазнините в черния дроб.

Мозъкът ни се нуждае от гориво (глюкоза), за да функционира оптимално, той не може да усвои директно мазнините. Това, което той може да използва като гориво са трансформираните от мастните запаси кетони. Основните храни богати на мазнини и протеини, които кето диетата включва, са месо (пилешко, пуешко, говеждо, свинско, агнешко) риба и морски дарове, яйца, млечни продукти (сирене, кашкавал, заквасена сметана), зеленчуци (всичко видове без тези, които са кореноплодни), горски плодове, всички видове ядки, здравословни мазнини (зехтин, кокосово масло, масло от авокадо), чай и кафе (без захар). Кето диетата се дели основно на четири вида-стандартна, циклична, насочена, високо-протеинова.

Стандартната кето диета включва ниско съдържание на въглехидрати, високо съдържание на мазнини и умерено съдържание на белтъчини. Съотношението на макронутриентите е 5% въглехидрати, 75% мазнини и 20% белтъчини.

При насочената кето диета приемът на въглехидрати се планира близо до момента, когато е тренировката ни. Тоест когато изгаряме повече калории чрез физическа активност.

При цикличната кето диета приемът на въглехидрати е разделен на периоди. Например в период от 5 дни се приема ниско съдържание на въглехидрати и след тях 2 дни имаме високо въглехидратно съдържание.
Както и името й подсказва високо-протеиновата кето диета включва голямо количество белтъчини -35%. Дялът на мазнините е 60%, а този на въглехидратите 5%.

Стандартната и високопротеиновата кето диети могат да се прилагат при повечето хора от населението. Цикличната и насочената кето диети от друга страна са подходящи по-скоро за хора, които се занимават с културизъм или друг тип спорт.

Кои са ползите от кето диетата?

Гладуването е най-прекия път към влизането в състояние на кетоза. Но то не е съвсем оптимален начин да поддържаме добра форма в дългосрочен план.

Затова и в сравнение с гладуването кето диетата се явява по-добър вариант. Тя включва консумация на разнообразни и вкусни натурални храни и не води до силно чувство на глад, което я прави и подходящ режим на хранене в дългосрочен план. В същото време кето диетата носи същия ефект в отслабването, до който води и гладуването.

Предимството на кето диетата е, че спомага за ефективното и безопасно отслабване без човек да усеща последиците от дълъг период на гладуване.

Кето диетата има доказан ефект в превенцията на сърдечно-съдови заболявания. Тя помага за регулирането на кръвната захар, намаляването на нивата на HDL холестерола, както и подобряването на състоянието на кожата и премахването на акнето.

Също така се счита , че кето диетата може да помогне за предотвратяването на някои видове ракови заболявания, тъй като забавя растежа на туморните клетки, както да ни предпази от заболявания на мозъка като Алцхаймер.

Кои са минусите на кето диетата?

Въпреки че се счита за сравнително безопасен за спазване хранителен режим, кето диетата може да е неподходяща за някои хора. В това число влизат хора страдащи от диабет, сърдечно-съдови заболявания (високо кръвно налягане), бременни или кърмещи жени.