Шибори е красива японска техника за боядисване на платове и материи чрез сгъване, шиене, свързване, усукване и компресиране. Най-ранният известен пример за обагряне на парче плат с техниката е от 8 век. Тогава са използвали естествената растителна боя индиго най-често върху коприна, а по-късно и върху памук.

Снимки: HonestlyWTF

Съществуват няколко основни метода за боядисване на материи, които се постигат чрез различни техники. Там, където материята е нагъната, зашита или притисната от някакъв предмет, остава бяла, а останалата част се боядисва в съответния цвят. Целта е да се получат красиви и изящни форми. Майсторите на шибори дори комбинират различни техники, за да получат причудливи геометрични орнаменти. Със същата техника успешно можете да боядисвате различни шалове, тениски, покривки. Със сигурност ще бъдете уникални, носейки ги.

Араши (Arashi)

Снимки: HonestlyWTF

Техниката араши се основава на увиването на материята или дрехата около кръгъл предмет – тръба. Увитата дреха се завръзва здраво чрез конци или тел около тръбата. Следва потапяне в боята. Ефектът накрая е като дъждовна буря – отвесни сини ресни, откъдето идва и името му – шибори означава буря.

Кумо (Kumo)

Снимки: HonestlyWTF

При кумо шибори се използват кръгли предмети, които се слагат един по един от вътрешната страна на плата, след което се завръзват с ластик, тел или връв. Резултатът изглежда като паяжина на паяк.

Итажиме (Itajime)

Снимки: HonestlyWTF

Платът се нагъва като акордеон и се притиска между две плоскости – например дървени, и отново се стяга силно с тел или връв. След боядисването участъците, които са били притиснати от плоскостите остават небоядисани, а другите – обагрени в съответната боя.

Снимки: HonestlyWTF

Съществуват още няколко техники, които включват дори шиене, но като за начало може да пробвате по-семплите араши, кумо и итажиме, които са едни от най-лесните за начинаещи. Важното е да имате въображение и да стягате здраво при връзване.