Д-р Дончо Етугов е главен асистент към Катедрата по дерматология и венерология на Медицинския университет - София. Консултант на НЗОК по кожни и венерически болести. Завършил е Медицинския университет в София. Специализира обща дерматология в университетската болница "Сен Луи" в Париж. Член е на Българското дерматологично дружество. 

В един топъл уикенд през май с приятелката ми решихме да направим пролетно почистване на килера и с голямо огорчение открихме, че цял стек с любима наша бира беше с изтекъл срок на годност. Натоварихме кенчетата в багажника на колата, заедно с другите ненужни вещи, но не бях убеден, че трябва да изхвърля тези 6 бири. Седнах пред компютъра, за да разбера как мога да се възползвам от тях. Научих страхотни нови неща, а разбира се, си спомних и доста от наученото в университета за  козметичното въздействие на пивото върху кожата. 

Ползите съвсем не са мит, защото бирата съдържа важни за поддържането на здравия човешки организъм вещества: букет от витамини - главно от група В, желязо, цинк, селен и фолиева киселина и много други. Витамините от група В са от изключително важно значение за растежа на косата и ноктите. Без витамин В те стават груби и чупливи, а кожата губи своята мекота и блясък. С две думи - отговорни са за правилния кожен метаболизъм. Неслучайно в древен Египет са се ползвали вани с пиво за възстановителни процедури. Веднага се замечтах за вана с бира, но някак с 3 литра нямаше как да се случи. 

В ръководствата по физиотерапия на кожните болести се споменава за благоприятния ефект на бирената мая при акне, дерматити и псориазис - естествено! Благодарение на белтъчните съставки, както и богатството на витамини В, бирената мая променя кожния микробиом. 

Сетих се за още един интересен и любопитен факт от учебниците по медицина. Изследванията на редица учени, включително и български, бяха доказали високото съдържание на специфични антиоксиданти в пивото – като например пролин и глутатион. Пролинът е една от 20-те аминокиселини, изграждащи структурата на белтъчните молекули, незаменима при синтеза на колаген – протеин, отговорен за поддържането на костите и съединителната тъкан. Веществото се синтезира естествено в организма, но може да бъде усвоено и от храна. В зависимост от вида и технологиите на производство, в бирата се съдържат от 130 до 570 мкгр/литър. Това е в пъти повече от количеството, което се съдържа в най-разпространените плодове и зеленчуци като ябълки, лимони, диня, пъпеш, моркови. 

Да се върнем към това какво можем да направим с кехлибарената напитка в домашни условия – разбира се, разкрасяване. А когато комбинираме бира/бирена мая с други природни продукти като мляко, зехтин, бадем, мед и яйце, то лечебните свойства се умножават. Надявам се вече се досещате, как моята половинка планира до капка употребата на онези 6 бири. 

Ако нямате време за оздравителни маски и вани с пиво, то няма да сгрешите, ако на ден изпивате по една бира. След цялото ровене в интернет най-много ми допадна информацията, че пивото подпомага нервната система и осигурява енергия на организма. 

За финал искам да обърна внимание – положителните ефекти от пиенето на бира са факт, но тя трябва да се консумира умерено. Разумната доза пиво е 3 питиета по 330 мл за мъжете, до пет пъти седмично и 2 питиета по 330 мл за жените, отново до пет пъти седмично. Звучи добре.

И не я дръжте в килера. 

Следете LoveBeerBG  

Предложенията ни за рецепти за кожата и косата:

Хидратираща и стягаща маска за лице

Смесва се 1 жълтък, 1 с. л. бира и една чаена лъжица мед или капки бадемово масло. Разбърква се добре и се поставя на лицето. Остава за 10-15 мин., след което се отмива с топла вода. 

Бира за здрава и лъскава коса

Ако косата ви е без блясък и обем, обливането й с бира след измиване с шампоан ще направи вълшебства. Изплакнете обилно с вода и се радвайте на заздравена коса с блясък.