Запознайте се с храните, известни с изключителното си качество да се грижат за младежкия и сияен вид на кожата. Не случайно те са известни и с широкото си приложение в козметичната индустрия. Приети като храна, тези чудотворни дарове на природата, оказват още по-благотворно, подмладяващо и разхубавяващо действие върху кожата.

#Амарантът: Разковниче на блясъка
Името му идва от гръцки ("amarantos"), което означава "неувяхващо цвете". Той е с изключително високо съдържание на протеини. Семената на амаранта съдържат лизин – аминокиселина, която липсва при повечето зърнени растения. Съдържа три пъти повече фибри и пет пъти повече желязо от пшеницата и повече протеин от млякото. Също така е с високи нива на витамини А и С, калций, калий, фосфор. Благодарение на антиоксидантното въздействие на витамин Е амарантът успешно се бори и със свободните радикали. Богат е на омега-3 и омега-6-и мастни киселини, които се грижат за добрата защита на клетъчните мембрани и пълноценната хидратация на кожата.

#Чиа семена: Ултра хидратант
Чиа семената са богати на фибри и протеини. Маслото в тях обаче е още по-полезно – то е пълно с омега-3 мастни киселини, които са причина за широкото приложение на чиа семената в козметичната индустрия. Ще ги открием най-вече в състава на хидратиращите кремове и серуми. Омега киселините в чиа семената имат мощен противовъзпалителен ефект, поради което могат да се прилагат и на локални участъци върху кожата.

#Бодлива круша: Стяга порите
Бодливата круши е плод, съдържащ изобилно количество антиоксиданти, сред които токоферол, форма на витамин Е. Бодливата круша е най-верен съюзник на кожата благодарение и на изобилното си количество етерични мастни киселини. Тя е същинска благодат за сухата кожа и се бори срещу широките пори. Плодът е богат на омега-3 и омега-6 мастни киселини, които участват в строежа на клетъчните и ядрените мембрани на клетките и се грижат за тяхната здравина. Така подпомагат за поддържането и на добрата хидратация на кожата. Имат и незаменимо участие в регулацията на възпалителните процеси и възстановяването на кожата.

#Aкай бери: Враг на свободните радикали
Акай бери са плодовете на палмово дърво, което расте в тропическите гори на Централна и Южта Америка. На цвят са тъмнолилави и приличат много на грозде или на едра боровинка. Има екзотичен вкус, наподобяващ този на къпината, но се усеща лека горчива жилка като на тъмен шоколад. Може да се яде суров, изстискан на сок или каша. Често се използва като естествен оцветител за сладоледи и напитки. Акай бери е обявен за една от десетте най-полезни храни на света. Изключително силен антиоксидант, богат е на фибри и омега-3 и омега-6 мастни киселини. Има високи нива на антоцианини, благодарение на което намира широко приложение в козметиката. Мощен враг на свободните радикали, като същевременно се грижи и за сърцето.

#Авокадото: Мощен овлажнител
Авокадото е същинска съкровищница на здравословни мазнини. Прекрасно естествено средство за нанасяне директно върху кожата. В допълнение към неговите хидратиращи мастни киселини, плодът съдържа още и богато количество витамини Е и D, които се борят срещу възпалителните процеси на кожата. Перфектен овлажняващ продукт както за кожата на лицето, така и за цялото тяло.

#Тиквата: Стимулатор на колагена
Тиквата е богат източник на каротиноиди, витамин Е и омега-3 мастни киселини. Маслото в тиквените семена обаче заслужава особено внимание заради високата концентрация на цинк в него. Цинкът е ензим, важен за синтеза на колаген. Прилаган локално, увеличава нивата на колаген.

#Нарът: Защитник от UV-лъчите
Това е един от плодовете с най-високо съдържание на антиоксиданти. Богат източник е на минерали и витамини А, С, Е, К и В. Редовната му консумация намалява високото кръвно налягане и нивото на „лошия холестеро”. Нарът лесно може да бъде открит в много козметични продукти, тъй като спомага за регенерацията на кожата и нейното хидратиране. Съдържа елагова киселина – полифенол, който предотвратява уврежданията на колагена, както и специални слънцезащитни химични съединения, които предпазват кожата от вредните UV-лъчи.