Много жени съобщават за засилен косопад след прекарана ковидна инфекция. А косата е част от външния вид на жените, която придава особена женственост и очарование. Затова и засилената й загуба действа на емоционално ниво и може дори да отключи паник атаки. 

Лариса Сафонова, дерматолог и трихолог, споделя някои съвети как да възстановим косата си от косопада. 

Защо косата ни пада?

Снимка: iStock

Космените фоликули са в основата за косата. За да расте добре, тя има нужда от енергия, кислород и хранителни вещества (витамини, аминокиселини и минерали). Способността й да се възстановява зависи изцяло от задоволяването на нуждите на това, от което е изградена, кактои от достатъчно кислород.

При някои хора симптомите на хипоксия и микроциркулаторни нарушения продължават доста дълго време. Ако температурата е била висока по дълго време или са приемани медикаменти за лечение, те ъсщо могат да повлияят на вида и растежа на косата. Непълноценното хранене и загубата на тегло по време на болестта, както и стресът също са важни фактори. 

Поради това приблизително 1 1/3, а според някои доклади и половината от заразените, независимо от тежестта на инфекцията, проявяват симптоми на нарушен растеж на косата след 2-10 седмици. основният симптом е коспад и повишена чувствителност или сърбеж на скалпа.

Става дума за засилен косопад, при който всеки ден се губят по 150-200 или повече косъма. Това може да предизвиква остри паник атаки.  

Как да възстановим косата си? 

Възстановяването на загубения обем на косата отнеме дълго време. В повечето случаи намаляването на изразения косопад започва едва 2-4 месеца след началото на лечението, а пълният обем се възстановява след 6-9 месеца. Желателно е да се избере комплекс от мерки за възстановяване, заедно с лекуващ лекар.

Лечението обикновено е комплексно, за да се коригират нарушените нива на микроелементите, витамините и аминокиселините.

 

Снимка: iStock

Витамини и добавки

Обикновено се избират комбинирани таблетки, които подпомагат организма отвътре. Да разчитате само на шампоани и балсами не е добре, тъй като те имат само външно влияние върху скалба или косъма

Стимулатори

Серуми за ускоряване на растежа, както и такива, които енергизират скалпа са едни от добрите решения. На пазара има варианти с различни текстури, разфасовки и дизайн. Повечето от тях са спрейове или с капкомери. Така може да поставите точната доза на конкретното място. 

Регенеративни процедури

Ако косопадът е много обилен, е добре да се комбинира с физиотерапевтични процедури - лазерна терапия, магнитотерапия, LED светлина. Мезотерапиите също са подходящи, тъй като доставят коктейл от витамини в скалпа. Задължително след такава процедура се прави кратък масаж на скалпа, за да се разпредели равномерно препарата. 

Снимка: iStock

Шампоани и балсами

Това е основната грижа за косата отвън. Полезните им съставки обикнове правят тънък филм около косъма, като по този начин го предпазват от външни агресивни влияния. Така се запазва и неговата цялост, за да няма последващи накъсвания. Този вид грижа предпазва и от преждевременно признаци на стареене на косъма и нормалириза омазняването на скалпа. Това също може да са фактори за загубата на косата. 

Ампули 

Едни от основните активни съставки срещу косопада са прокапил и аминексил. Те се съдържат в различните марки ампули. някои от тях са с дълъг апликатор за нанасяне. Ампулите се втриват в основата на косата и обикновено са без изплакване. Ампулите блокират основните причинители на алопецията и видимо сгъстяват косата. Те имат способността да регулират цикъла на растеж на косата. Понякога това е основна причина, защото между падането на старата коса и порастването на нова остава по-дълъг период, заради който именно скалпът започва да изглежда оредяващ.