Каквито и прищевки да диктува модата в прическите, коафьорите от векове се съобразяват с определени непоклатими принципи, с които красивите и съвършени черти и пропорции на лицето се изтъкват, а някои недостатъци се коригират. Принципите, разбира се, имат една цел – постигане на естетичен баланс и хармония между пропорциите на лицето чрез вида на праческата.. С тези златни правила би било интересно и полезно да се запознаят и настоящите абитуриенти:

Продълговатото лице

Според специалистите коафьори комбинацията между високо издигнат обем коса в предната част на главата и твърде дълги, падащи по врата коси би била в противоречие с учението за пропорциите. При по-високо чело добра алтернатива е малкия бретон. Липсващата широчина на лицето ще се добие чрез разчесана встрани коса, не по-дълга от самото лице. А нежните малки букли на тила ще придадат мекота и хармоничност на изражението.

Триъгълна форма на лицето

Тук на очи се набива изявената диспропорция между челото и брадичката. Завършващата остро брадичка не е в хармония с останалата част на лицето. Твърде широкото чело може да направите по-незабележимо с умело вчесан бретон или няколко буклички. Носете малко по-дълга коса, но леките вълни трябва да падат меко до половината на ушите. Пластични или разпиляни букли, разчесани на широчина, дават разширяваща рамка на твърде тясната част около брадичката.

Квадратно и кръгло лице

Тук широчината е прекалено голяма, докато височината е недостатъчна. Следователно никаква допълнителна широчина, за да се придаде женствена мекота на формата на лицето ви, която въздейства грубо и ъгловато. За фризьора, а също и за вас при всекидневното ресане важат следните правила за оформяне на фризурата: Да се придаде закръгленост и височина на плоскостта на челото при сръчно подредени букли – вчесани в бретон или височина. Страничните коси да се вчесат назад.
Особено добре стоят вчесаните нагоре коси на задната част на главата.

Лице с трапецовидна форма

Тук имаме работа с лице с тясно чело и широка брадичка. Логично е в този случай да се стремите да разширите слепоочията с пухкава, повдигната фризура. Ако човек погледне отпред, в никакъв случай не бива да се виждат букли или вълни под ушите. По този начин може да се създаде известна пропорционалност. Най-важните точки обаче трябва да бъдат точно установени.

Полегато чело

Тук имаме предвид чело, изтеглено назад. То се придружава често от остра, вдадена навътре брадичка. Прическата тук трябва да създаде изравняване на пропорциите както в горната, така и в долната част на лицето. Високо вчесаната и все пак падаща леко над челото прическа на предната част на главата запълва умело горната празнина. Изравняването на вдадената навътре брадичка се постига, като се запълни задната част на главата с гъвкави или нежни букли.

Много високо или много ниско чело

Целта е да се постигне плавност на контурите на лика и хармоничност в съотношението между големината на лицето и прическата. При високо, изпъкнало чело лицето много бързо ще изгуби очарованието си и ще изглежда непропорционално, ако не се постараем да скъсим плоскостта на лицето с няколко букли на челото или с бретон. Обратно – високо вчесана над челото коса ще ни даде желаната височина и ще уголеми плоскостта на лицето. Тежестта на лицето и дисбаланса на пропорциите изисква няколко елементарни трикчета, за да балансираме пропорциите и да олекотим овала на лицето.