Красотата на перлите е неподправена. Те нямат нужда от никакво дъпълнително полиране и моделиране, за да се разкрие красотата им. Най-разпростанените и масово срещани перли днес са китайските сладководни перли на цвят от прасковено до лилаво, розово, кремаво и бяло. Често срещани са японските перли Акоя. Перлите от Южните морета са изключително сияйни, кремавоболи и много скъпи. Термините, използвани за да се опишат естествените форми на перлите, са следните: сферични, симетричи (крушовидни) и барок - всички останали форми.

В света се срещат близо 72 вида миди, които могат да създават перли. Перлите се образуват вследствие защитната реакция на мидата, която има седефена черупка. Когато песъчинка попадне във вътрешността на черупката й, то се превръща в ядро (център) на перлата. Мидата започва да отделя пластове защитна перлена субстанция (седеф) около дразнителя да го омекоти. За да израстне с размер на грахово зърно на пералата са нужни 12 години, а за да достигне 8 мм й трябват повече от 30-40 години.

Купуването на перли - изключително личен избор
Когато избирате перла, винаги гледайте първо блясъка й. Завъртете перлата, за да видите блясъка й от всичките страни. Може да искате перла с високо качествен блясък и да се задоволите с по-малък размер. Или пък ще направите компромис с блясъка и съвършенството на повърхността, но ще изберете по-голямата перла.

Естествената перла със сигурност има един два "рождени белега", които не са лесно видими с невъоръжено око. Перла с нащърбен седеф няма да бъде оценена високо. Ако имате съмнение за истинността на перлата, потъркайте я внимателно между предните си горни и долни зъби. Истинската перла ще има леко грахава повърхност.

Поддържане на перлите

Перлите обичат влагата и нормалната мазнина на кожата, така че дори самото носене на перлите допринася за добрия им външен вид.

Съхранявайте ги в торбички от сатен, кадифе или велур, отделно от твърди бижута, които могат да наранят повърхността им. Не забравяйте, че са създадени от живи организми. Избягвайте контакт с киселинни вещества, хлор, перилни препарати. Всички почистващи вещества за диаманти са пресалено груби за перлите.

Търкайте перлите леко с кръгови движения с велур, като внимавате да не преплетете наниза. Перлите съществуват средно 250-500 години, но само около 70 запазват нежният си цвят, блясък и излъчване.

Известни перли

Една от най-големите естествени перли, откривани някога е "Ла Перегрина" (Странстващата) е с крушовидна форма и изумителна красота, открита през 1560 година. Минала през колекциите на различни монарси през 1969 г. актьорът Ричърд Бъртън я подарил на любовта на живота си, съпругата си Елизабет Тейлър. "Ла Перегрина" тежи 27,88 карата и е с размер на гълъбово яйце.

Най-голямата перла "Лао Дзъ" e извадена от черупката на гигантска 80-килограмова мида, открита по бреговете на Филипините. Тя тежи 6,4 кг с размери 24 на 14 см. Според специалистите мидата, в която се формирала перлата е била на 450 години. Оценена е на 42 мил. долара.

Всички продавани перли в бижутерийните магазини са култивирани. Естествените перли са такава рядкост, че отидат директно на търговете в най-големите аукционни къщи.