Пред разгара на морския сезон няма как да подминем темата за грижите за кожата. Ако подходим небрежно към този проблем, рискуваме увреждане на водно-липидната бариера, което ще улесни допълнителната загуба на вода, а това от своя страна ще отвори пътя на цял куп неприятности за кожата - изсушаване, загрубяване, поява на бръчки, неравномерен тен, кафяви петна по изложените на слънце части, лунички, червени петна и загрубявания и дори слънчеви алергии. Отдавна в антиейдж медицината се говори, че сред основните фактори за ранното стареене са именно слънчевите лъчи и солариумите.

 

 

Под действието на вредните UV лъчи се образуват свободни радикали, които увреждат колагена и еластина. Резултатът е сива и повяхнала кожа. За да не стигнем дотам и за да се  предпазим от вредните лъчения на слънцето, сега е моментът да си припомним безценните препоръки на дерматолозите и да ги приложмим в действие.

•Имайте предвид, че слънчевите лъчи проникват на 2 метра под водата и през чадъра! Изводът -
не се самозабравяйте прекалено дълго време във водата или под "блажената сянка" на чадъра.

•Високите фактори на плажните масла създават илюзорно успокоение, че сме под абсолютната им закрила. Това далеч не е така. Специалистите съветват медицинска фотозащита не по-малка от фактор 30+. Дори максималният фактор 50+ не ни защитава напълно. Все пак около 0,1-0,2% лъчи проникват в кожата.

 

 

• Поради изключително нежната и чувствителна детска кожа, фактор 50+ е задължителен за всички малчугани!

Солариумите са също толкова канцерогенни и състаряващи кожата, колкото и слънцето. Според последни изследвания, ако се подлагаме на въздействието им на възраст под 35 години, рискът от развитие на меланом нараства до 75%. Ако обаче сте сред почитателите им е хубаво да знаете, че използването им налага задължителен лекарски контрол. В някои страни в момента дори се обмисля закон, забраняващ солариума на лица под 18 години!

•Слънцето, пясъкът, потта и слънцезащитните продукти задържат мъртвите клетки върху кожата – фактори, които водят да замърсяване и загрубяване на кожата. Ето защо през лятото, особено през дните на морската почивка, е от изключително значение да спазваме основните стъпки: почистване, ексфолиране, хидратация и защита от вредните слънчеви лъчи.

 

 

•Дерматолозите съветват преди морската ваканция задължително да обърнем внимание на потенциално опасните бенки по кожата. Специалистът е този, който ще ни обясни дали наистина са такива и какви предпазни мерки да предприемем в случай, че е така.

• Преди морето задължително се консултирайте с дерматолог относно типа на вашата кожа и подходящия
за вас слънцезащитен фактор.