В наши дни е коректно да се съобразяваме с кодовете и правилата на съвременния начин на живот, включващ кръстосването на пътища. 

#Не използвайте разделителните прегради между седалките като поставка за краката
Разделителните прегради на въздухоплавателното средство не са домашни табуретки. Те не са там, за да облягате на тях стъпалата си. Когато пътувате в самолет, задължително краката ви трябва да са допрени в земята.

#Не влизайте в тоалетната боси или по чорапи
Е, лично вие може и да не го правите, но има не малко регистрирани случаи, при които са засичани пътници, влизащи в тоалетните помещения на самолетите абсолютно боси или по чорапи. Добре е да знаете, че понякога самолетите поемат обратен курс, без да разполагат с необходимото време за почистване и изсушаване на тоалетните. И за да бъдем честни, не са редки и случаите, в които те просто не се почистват. Всъщност, не е ли по-добре да държите краката си в обувките. Така няма да пречите и на останалите пътници в случай, че чорапите ви се окажат с не особено приятен аромат.

#Не стойте в кухнята на самолета, докато персоналът не ви разреши
Много пътници в даден момент, по време на полета, решават да се поразходят и да се установят в кухнята на самолета, без никакво предупреждение, или решават, че това е идеалното място да нахранят бебето или да заемат поза лотос, молейки се на Буда. Кухнята не е за пътниците. Това е работно място за екипажа на самолета, така че по-добре стойте далеч от него, за да не пречите.

#Използвайте тоалетната на летището преди да се качите в самолета
В случай че почувствате нужда, не пропускайте възможността да посетите тоалетната на летището. По-добре там, отколкото в самолета. Както казахме вече по-горе, някои самолети не разполагат с необходимото време за почистване на санитарните си възли.

#Не натискайте бутона за спешно повикване на стюардесата
Бутонът се натиска само и изключително при спешен случай, а не за да си поръчате чаша водка или натурален сок. Ако в действителност ви се наложи да потърсите помощта на стюардесата, тогава добре е да знаете, че именно бутонът е единственото средство, за да я повикате, а не самоволната ви разходка из самолета.

#Не се хранете с продукти, които излъчват силна миризма
Добре де, гладни сте, само че помислете първо, преди да си приготвите сандвича за из път и да се качите в самолета. Добре е храната, която сте сложили в кутията да не притежава силна миризма. Например, вместо на салами, яйца или кашкавал, спрете избора си на няколко чери домати, ябълка или марулени листа – хем насищащо, хем освежаващо. Бъдете сигурни, че спътниците и екипажа в кабината ще ви бъдат много благодарни.

#Не лакирайте ноктите си в самолета
Сигурно си мислите, че щом сте в самолета, може да използвате свободното си време, докато пътувате в него, за някоя и друга козметична процедура. Не го правете – особено ако сте решили да лакирате ноктите си или да ги почистите с лакочистител. Причината? Силната и натрапчива миризма. Не случайно подобни действия са абсолютно забранени от всички авиационни компании поради факта, че такива миризми са силно токсични, а пречистващата система в самолета не е в състояние да филтрира напълно токсините от рециклирания въздух. На чист български език: вие, колегите ви спътници и екипажът на самолета ще бъдете принудени да продължите да дишате токсичен въздух през всичките оставащи петнадесет часа полет до Пекин.

#Забравете и за останалите козметични процедури
Мили дами, това не е козметичен салон, а самолет. Дори и да сте си помислили, че може да използвате полета за някаква си невинна козметична манипулация, като например да намажете лицето си с тоалетно мляко или да изрежете ноктите на ръцете си, по-добре забравете за това на мига.

#Не внасяйте в самолета алкохол
Всички международни авиолинии забраняват внасянето в самолета на личен алкохол. Причината: стюардесите трябва да ви сервират лично алкохолното питие, за да следят и знаят консумираното от вас количество. Това се прави от съображения за сигурността на пътниците, екипажа и самолета.

#Не включвайте мобилните си устройства
Няма убедителни доказателства, че използването на електронни устройства по време на полет оказва някакво влияние върху самолета. Съветваме ви обаче да изключвате устройствата си, тъй като иначе ще си имате проблеми с екипажа.

#Не поставяйте в ръчния си багаж излишни вещи
Багажът, който превозвате на борда на самолета, наречен още ръчен багаж, има ограничения за брой, размери и тегло, определяни индивидуално от различните авиокомпании. Допустимите размери на неговия обем при повечето нискотарифни авиокомпании са 55х40х20 см. Максимално допустимото тегло при повечето авиокомпании е 10 кг. При повечето авиокомпании ръчният багаж на всеки пътник трябва да бъде само 1 брой (куфар, сак, раница,торба, плик или др.). В повечето случаи, при полет с нискотарифна авиокомпаня, децата нямат право на повече багаж, освен ръчен. При полети в бизнес или първа класа на редовните авиокомпании, някои количествени ограничения за теглото на ръчния багаж отпадат.