В сезона на пресните зеленолистни зеленчуци предлагаме няколко рецепта с лапад. С него може да направите както супичка, така и хляб. А един от най-интересните начини е да завъртите сарми.
Лападът е лесно достъпна храна (съществуват около 150 вида), евтин е, вкусен и полезен. Наред със спанака и левурдата, лападът е един от най-сочните и хубави подаръци на пролетта. Той е изключително подходящ за вегетарианци, защото може успешно да замени месото на тяхната трапеза. Пригответе лапада максимално бързо, след като сте го направи. Известен факт е, че когато се откъсне, съдържанието на витамин С в листата е 75 мг%, а след 16 часа то стига едва 16 мг%.
Сарми с ориз
листа от лапад
1 връзка зелен лук
4 стръка пресен чесън
1 ч.ч ориз
1 връзка копър
1/2 връзка джоджен
1/2 връзка магданоз
олио, сол,черен пипер
Листата на лапада се измиват и се попарват леко в подсолена вода. Лукът и чесънът се задушават в олио. Добавя се ориза. Няколко минути след това, когато той стане леко прозрачен, се сипва водата и се оставя да изври. Добавят се ситно нарязания магданоз,джоджен, копър, със сол и черен пипер.
Във всяко листо се слага от плънката и се навива на стегнато руло. Подреждат се в тенджера и се заливат с вода, така че над сармите да има поне 2 пръста. Отгоре се поставя чиния, за да тежи на сармите и да не се разтварят. Варят се до готовност.
Сарми с лапад и булгур
100 листа лапад
500 г кайма
200 г булгур
100 мл олио
3 връзки пресен лук
1 сушена червена чушка
6 стръка пресен джоджен
1 с.л. доматено пюре
1 лимон
сол
Булгурът се накисва във вода в съотношение 1:2. Листата лапад се бланшират, за да са меки и по-лесно да се завиват. Лукът, чушката и каймата се задушават с малко олио. Когато сместа е готова, се добавя доматеното пюре и отцеденият булгур. Овкусява се със ситно нарязан джоджен и сол.
Поставя се по 1 лъжица от сместа и листата се завиват на пури или на триъгълни джобчета. Нареждат се в тава. Покриват се с ½ литър вода. Тавата се завива с фолио и се пече 20 минути във фурна на 200 градуса.
Преди сервиране се заливат с лимонов сок.
Баница с коприва, лапад и киселец
Супа с лапад
Лападът се попарва в леко подсолена вода. Малка глава лук се запържва в олио. Към нея се добавя и лапада, нарязан на ситно. Прибавя се червен пипер и се разбърква. Долива се гореща вода в количество, според количеството супа, което искате да приготвите. Вари се около 10 минути.
След това в супата се прибавя 150-200 грама сирене и 70 г масло. Застройва се с яйце и оцет или яйце и 3 лъжици кисело мляко. Може да се поръси с черен пипер или пресен джоджен.
Кюфтенца от лапад
400 г лапад
1 к. ч. ориз
1 голям картоф
2 стръка пресен лук
1 яйце
1 с. л. чубрица
1 с. л. джоджен
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. черен пипер
сол
Оризът се сварява в леко подсолена вода. Лападът се попарва за 3-4 минути. Картофът се обелва, сварява се и се намачква на пюре. Лукът се нарязва на ситно. Всички продукти се смесват. Добавят се яйцето и подправките. От сместа се оформят топчета, които се овалват в галета. Топчетата се сплескват леко се и се пържат в нагорещена мазнина.
Лапад в буркани за зимата
Листата лапад се почистват от стеблата и жилката по средата. Няколко листа се поставят един върху друг и се завиват на руло. Тези рула се поставят в буркана и се натъпкват максимално близо един до друг. Поръсва се със сол. На всеки буркан се слага по 1 ч. л.
Друг вариант е да нарежете лапада на ленти с ширина 3 см, да посолите и а готовата смес да напълните бурканите. Може да си помогнете с кълцалник, с който да натъпчете лапада, за да се хване максимално много. Стерилизира се за 30 минути. Бурканите се изваждат от водата и се обръщат с капачката надолу.