Тихомира Николова е психолог от Пловдив. Тя ни е изпратиля няколко идеи за лесно повишаване на общата ни култура. Ако и вие имате какво да споделите с нас, направете го тук

1. Четете икономически списания и журнали
Финансовата грамотност винаги е от полза. От една страна е отлично, когато сами можем да тълкуваме правилно личните си финансови документи , от друга така се предпазваме от евентуални грешки или измами. Също така винаги ще сте наясно кои са „силните на деня”, ще знаете повече за преуспяващите биснес организации, а защо и да не почерпите идеи за собствена реализация.

2. Четете повече афоризми и сентенции, като същевременно си направите труда да проучите кой е авторът и първоизточникът им. В ежедневието си често използваме фрази, превърнали се в клишета, но дори не подозираме „чия глава ги е родила”. Поинтересувайте се и научете и нещичко за самия автор, така за вас той няма да бъде просто едно популярно име. „Човешко, твърде човешко”, „Поеми риска и загуби. Непоемайки риск, ти вече си загубил”, „Прави каквото трябва, да става каквото ще”, знаехте ли че тези мисли принадлежат на Ницще, Киркегор и Толстой. А какво знаете за тези личности?

3. Интересувай се от новите и нашумели заглавия в книжарниците
Лесен начин за това е като поне прочитате рекламните брошури с кратките резюмета на книгите. Дори да не сте чели книгата, поне ще сте чували заглавието, автора, ще сте ориентирани в жанра. Напоследък често се разгарят истински истерии около някои модерни автори и книги. За съжаление не рядко се случва да останем разочаровани от вдигнатия прекалено много шум и бедно съдържание, но какво да се прави, трябва да сме в крак с времето. Как иначе ще имаме позиция по въпроса?

4. Решавайте ребуси, кръстословици, участвайте във викторини, гледайте предавания, обхващащи подобен род игри. Това е лек и забавен начин да понаучите интересни факти. Популярност набират т.н. „Quiz night”, които се организират в някои заведения. Посетителите съставят отбори и участват в предварително организираната игра с въпроси от всевъзможни области. Има включени дори части от филми, аудиозаписи на песни, снимки.

5. Интересувайте се повече – къде, кога, кой – филми, изложби, фестивали, театрални афиши, концерти. Истина е, че човек не може да разбира от всичко - не е и необходимо. Истина е, и че не може да знае всичко – непосилно е. Но не рядко именно в широкото информиране откриваме непознати за самите нас аспекти от личността ни и се заражда страстта към нови хобита.