Често обвързваме лятото с любимите си разхлаждащи напитки. От лимонади до коктейли всичко в менюто върви ръка за ръка с жаркото слънце. Една от любимите напитки на множество хора е фрапето. Балансирана комбинация от мляко, кафе и пяна е определението на майсторското фрапе. Какво обаче знаем за една от основните му съставки, а именно разтворимото кафе. Въпреки популярността му, много хора не знаят всъщност как се произвежда и какво съдържа.

Разтворимото кафе всъщност представлява химически преработени кафени зърна, които добиват форма на прах или и гранули. Разтворено в гореща вода, донякъде напомнят вкуса на истинското кафе. Но как се появява то?

Създадено е от японския учен Сатори Като през 1901 г. Има теория, според която проектът за разработване на кафе напитката е на британската армия по време на Първата световна война. Целта е била да се създадат продукти, който могат да бъдат приготвяни бързо и лесно в некомфортните условия на фронта. По същата причина се появяват и сухото мляко, яйченият прах и концентрираният бульон. Малко по-късно, а именно през 1909 г., в САЩ започва да се произвeжда разтворимото кафе за масова продажба на марката “Red E Coffee”. То обикаля американските пазари 30 години, но след това Nescafe бързо я изместват. След Втората световна война, разтворимото кафе добива масова популярност.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Но какво представлява то? Произвежда се от кафеен прах, получен от нискосортови бракувани препечени зърна, който след това се обогатява с ароматизатори, стабилизатори, консерванти, оцветители, вкусови добавки и изкуствен кофеин. Прекрасно начало на деня, нали?

Сложният химичен състав на напитката затруднява обработването на веществата в организма. Това е причината кофеинът от разтворимите кафе напитки да се извежда след цели 10 ч., докато при нормалното кафе периодът е 2-3 ч. В разтворимото кафе има едва 15% кафени зърна. Дори и малкото количество натурално кафе, което се съдържа в разтворимото, губи полезните си вещества по време на обработката.

Едно от най-негативните влияния на разтворимото кафе е повишаването на киселинните нива в организма, поради което не се препоръчва за хора с възпаления на стомашно-чревния тракт. То също така пречи на храносмилането, защото разрежда стомашния сок и по този начин нарушава ферментацията в стомаха.

В случай че не можете да си представите летен ден без разхлаждаща кафе напитка в следобедните часове, то заменете фрапето с Фредо капучино и ще получите също балансирана комбинация на вкусове, но този път полезна. То се приготвя с кафе, прясно мляко, лед и захарен сироп по желание. 

Ако сте фен на кафето и искате да разберете повече за различните сортове, разгледайте тук > >