Грипната епидемия не ни подмина и тази година. Щамовете „Хонконг“ и Мичиган“ и „Ямагата“  са различни, но симптомите при пациентите са повторяеми. Малки и големи страдат от главоболие, висока температура, нестихваща кашлица и болки в мускулите. Специалистите съветват да бъдете стриктни по отношение на хигиенната си, проветрявайте често помещенията, особено ако в тях се събират повече хора и дезинфекцирайте местата, които може да са били в допир с болни. Ако сте здрави не носете хириргична маска. След час-два носене тя се увлажнява и вече няма предпазното действие, на което всички разчитаме. Но задължително я слагайте, ако вече сте болни, за да спрете разпространението на заразата.  

Как да подсилите имунитета си по време на епидемия? Храните не са панацея, но с тях можете да укрепите имунната си система, както и да изкарате грипа по-леко, ако вече сте се заразили.

Увеличете приема на зеленчуци и плодове, които са богати на витамини А,С,B6 и K. Хапвайте или приемайте хранителни добавки с магнезий, калий и желязо. Освен в традиционно приеманите лимони и ябълки, къде да откриете тези полезни „войници“?

Суров чесън - Алиса Руми (RD, и говорител на Академията по хранене и диететика), веществото в чесъна, което ще прогони вирусите, е  алицинът. Именно той е отговорен за неговите антимикробни и антибактериални свойства. Изследвания показват, че хората, приемащи  чесън, прекарват настинките много по-леко, в сравнение с тези приемащи лекарства с плацебо. Чесънът подпомага здравословната чревна флора, която отвежда от организма токсините, бактериите и вирусите. Активните съставки действат най-силно, когато ядете истински, суров чесън.

Снимка: iStock

Корен джинджифил – може да консумирате настърган и залят с мед. Ако е твърде лютиво, подсладете с още мед. Добавяйте тънки шайби джинджифил в чая и салатата си. С него може да поръсите пържените картофи и да сложите в маринатата на меса и риби. Сушените джинджифилови парченца нямат силата на свежия корен. Освен това повечето са дехидратирани с химикали и подсладени с бяла захар, което не е полезно за организма.

Джинджифилът стимулира кръвообращението и помага да предпазите синусите и белите дробове от слуз.

Грипа можем да атакуваме с... бактерия. В случая става дума за лактобацилус булгарикус. Ще си го набавите с няколко лъжици кисело мляко с жива закваска. Ако можете да си подквасите домашно кисело мляко, ежедневната му консумация ще бъде вашата лъжица здраве всеки ден. Ще подсилите действието на млякото, ако в 1 ч.ч. добавите 1 ч. л. пчелен прашец. Оставете го да престои известно време така, за да може пчелният прашец да ферментира и да бъде максимално полезен.

Кресон, мента и лимонова трева – подправки, които носят лека лютивина и свежест в себе си. Поръсете ги върху салатата си щедро или добавете във фреша и смутито си. Това са най-лесните начини за консумиране на по-голямо количество от тези подправки. Имайте предвид, че две листенца мента, сложени за украса в супата, няма да повлияят по никакъв начин върху организма и здравето ви.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos


Сладките картофи са източник на витамин А, който играе ключова роля в поддържането на здравето на лигавичните повърхности, включително вътрешността на носа и стомашно-чревния тракт. Поддържането на здрави мембрани е ключово за поддържане на чистота от инфекции навсякъде. Препоръчително е да увеличите консумацията им, ако страдате от хрема.

Бейби спанак, рукола, салата Лоло Росо, рукола – това са основните и най-често предлагани в магазинната мрежа зеленолистни зеленчуци. Колкото по-тъмни са, толкова по-висока е хранитлената им стойност. Те са източник на много витамини, които ще ви помогнат в борбата с грипа. Най-добре е да комбинирате зеленолистните с чесън. Препоръчително е да ги консумирайте сурови. Когато се готвят, те се свиват, което намалява обема им.