Време е да си изясним някои дейноси, свързани с начина на живот и физическата активност по време на бременност, наложили се в съзнанието ни като неизменни постулати от миналото.

Време е да разчупим статуквото и да видим кои са най-разпространените митове за бременността, в които е крайно време да спрем да вярваме

#Мит 1: Плуването е най-добрият спорт по време на бременност
Много жени намират плуването за най-удачният избор за практикуване на спорт по време на бременността, но истината е, че то далеч не е единственият подходящ за случая. Докато плуването е чудесен начин за поддържане на добра форма, то също така може да увеличи значително апетита. Освен това плуването в стил бруст с глава над водата може да предизвика силно натоварване мускулатурата на врата и на долната част на гърба, а това да доведе до прекалено влошаване на тазовата болка. Специалистите, също така, препоръчват избягване на плуването в последните месеци от бременността, тъй като това може да окаже голям натиск върху основните кръвоносни съдове в корема. Плуването може да е чудесен начин за поддържане на добра физическа форма по време на бременността, но ако го комбинирате с други физически дейности като ходенето и йогата например.

#Мит 2: Не трябва да бягате по време на бременност
Това е само частично вярно. Ако до този момент не сте водели достатъчно активен начин на живот, подобно физическо натоварване по време на бременност не е препоръчително. Но ако сте спортна натура и винаги сте били в движение, тичането няма да ви навреди, стига бременността да се развива нормално. Но го правете умерено и с почивки. Други подходящи физически дейности, на които също бихте могли да наблягате, са ходенето, плуването, кардио тренировките с лека интензивност във фитнес залата. Избягвайте прегряването, особено през първия триместър, и се старайте да тренирате на безопасни терени, особено във втория и третия триместър. Увеличаването нивата на хормона "релаксин" може да ви направи по-податливи на наранявания, така че е важно да внимавате, особено с напредването на бременността си.

#Мит 3: Трябва да се храните много повече по време на бременността
Отдавна вече на жените след раждане и по време на кърмене не се препоръчва да се хранят за двама. Истината е, че за да си набавим необходимите ценни хранителни вещества, необходими както за нас, така и за бебето в корема ни, от значение е не количеството, а качеството на храната. Ето защо един добре балансиран и здравословен хранителен режим в разумни размери е от съществено значение бебето ни да се чувство сито, щастливо и задоволено.

#Мит 4: Упражненията за тазовото дъно са приятни, но неефективни
Тазовото дъно е група от мускули в областта на таза, чиято функция е да поддържат органите на мястото си, а именно: пикочен мехур, пикочен канал, матка и ректум. Различни травми и наранявания, както и усложнения след вагинално раждане или след операции могат да създадат условия за загуба на контрол върху мускулатурата и съответно да настъпят нарушения във функциите на тазовото дъно. Ето защо упражненията за възстановяване на тазовото дъно са от решаващо значение за справяне с редица проблеми на тялото, евентуално настъпили след бременността – често и болезнено уриниране, болка в долната част на гърба, тазовата област, гениталите, ректума или при полов акт. Най-неприятно е неволното изпускане на урина. 

#Мит 5: Упражненията за корем по време на бременност могат да навредят
Можете да продължите с обичайните си рутинни упражнения за корем, включително и коремни преси, до края на първия триместър. Препоръчително е да ги изпълнявате със свити колена. След това задължително ги изключете от програмата, за да не предизвикате разкъсване на мускулните влакна.

#Мит 6: Вашето тегло ще спадне, когато започнете да кърмите
Не, няма, колкото и да ни се иска. Няма и да се увеличи. Истината е, че кърменето се явява като гориво за апетита. При стимулиране производството на мляко, апетитът на майката нараства правопропорционално. И ако тя се храни неконтролируемо с продукти от всякакъв характер, логично е да напълнее повече от необходимото. Но ако се придържа към балансиран и здравословен хранителен режим, наддаването отпада като проблем. Установено е, също така, че апетитът нараства при липса на достатъчно сън. Затова е много важно да си даваме почивка и да се наслаждаваме на кърменето.

#Мит 7: Вашето тяло никога няма да бъде същото след бременността
Това е много погрешно мислене! Най-добрата формула за справяне с натрупаните килограми след раждане е активният начин на живот. Съществуват редица фитнес програми за стягане на корема, гърдите и седалищните мускули, които с постоянство и воля могат дори да бъдат по-тонизирани от всякога.