Станислава Ямакова е моден фотограф и майка на прекрасни близнаци - момче и момиче. Тя е от Бургас и морето е нейна стихия. Гмурка се с акваланг от осем години, като е била на различни места в Червено, Егейско и Черно море. Станислава сподели с нас емоции около последното си пътуване до Египет, като ни предостави малка част от невероятните подводни снимки, които е направила. Насладете им се в галерията.

От колко време се гмуркаш?
Гмуркам се в този вълшебен свят от 2013 година и оттогава не съм спирала. Като тук визирам гмуркане с акваланг. Иначе като човек роден, израснал и свързан с морето, то е неразделна част от мен и моя мироглед.

Трябваше ли да се пребориш с някакви страхове?
Както казва Исак Динесен: “Решението на всички проблеми е солената вода - пот, сълзи или море”. Със страховете е същото и в крайна сметка водата отмива всичко. Нека не забравяме, че страхът е емоция и състояние на ума. И аз като повечето хора имах насадена представа за акулите и се страхувах от тях, докато не се озовах в близък контакт с акули и разбрах, че всъщност образът за тези великолепни създания далеч не е този, в който вярвах.

Кое е най-важното при дайвинга?
Освен основните познания за поведение и говор под вода, изравняване на налягане, оборудване и екипировка, смеси с които водолазите се гмуркат, самоконтролът и запазването на спокойствие при внезапно възникнала сложна ситуация е много важен фактор при водолазите. Все пак сменяш обичайната за организма среда, дишаш сгъстен въздух, тялото се пълни с азот и понякога се получава объркване, дезориентация, паник атаки, азотна наркоза. Колкото и да разчиташ на човека до теб (водолазите се гмуркат винаги по двама), понякога се озоваваш в ситуация от която може да зависи живота ти. Затова мисълта, движението и дишането трябва да са винаги в синхрон.

Снимка: Станислава Ямакова

Kое е мястото, което си снимала?
Снимките са от Червено море в Египет. Едно от най-солените, красиви и призови места в планетата за гмуркане. Кристално синя вода, коралови рифове, потънали кораби, разнообразна флора, фауна и видимост, която често превишава 50 метра.

 

Kакви видове могат да се видят?
Както споменах, флората и фауната на Червено море са уникални. Разнообразието от видове риби, корали и мекотели е огромно. Делфини, акули, скатове, октоподи, гигантски костенурки и змиорки, риби клоуни, риби крокодили, риби наполеони, риби папагали, риби лъв, каменни риби са само малка част от вида и екзотиката в този свят, който също така е пълен и с множество коралови градини, живописни каньони, скали и потънали от преди стотици години кораби с история.

Сама ли се гмуркаш?
Знае се, че гмуркането е спорт за хора с афинитет към екстремното, но това не значи, че няма правила. Водолазите се гмуркат по двама и по системата “buddy system“, в която има набор от процедури по безопасност, предназначени водолазите да си помагат взаимно в случай на инцидент. Хубаво е до теб да плува човек и от твоя свят.На кои места си се гмуркала и кое ти е любимото?
Засега съм гмуркала предимно в Червено, Егейско и Черно море. Мечтая за океан... Водолазите предпочитаме Египет като близка и достъпна дестинация. Пътуваме поне два пъти в годината за една незабравима седмица на яхта с гмуркания по цял ден и незаменими емоции и гледки под и над водата. Нямам конкретно любимо място. Всеки допир с този “свят на мълчанието и тишината” се превръща в любим и това, което искам най-много в моментите, когато съм под вода е въздуха никога да не свършва.

Снимка: Станислава Ямакова