Петроварадинската крепост в Нови Сад е вековен дунавски блян. От рицарски доспехи до техно бийтовете на 21 век - няма звук, който това укрепление да не познава. Какви похищения преживява домът на EXIT през годините, вижте в следващите редове. 

Снимка: Уикипедия

Настъпление свише 

В зората на 13 век в градчето Петроварадин (днес община на Нови Сад) се настаняват скромни монаси от Бернардинския католически орден. Смирението им повелило да се построи храм за връзка с Бога. Това смирено дело наложило издигането на крепостни стени. Все пак вярата трябва да бъде опазена от похищения. 

Снимка: Евгений Милов

Издигната била първата версия на Петроварадинската крепост върху основите на старо римско укрепление. От тогава до сега, само Дунав и някои паметници помнят всички опити за завладяване на крепостта.

Снимка: iStock

Османски набези и австрийско развитие

Католическите монаси опитват да съхранят своето влияние - така де, свещената си мисия, дълго време. Въпреки това крепостта пада под набезите на Османската империя в началото на 16 век след двуседмична обсада. Така империята се радва на дунавско разположение близо век и половина. 

Снимка: Евгений Милов

След Великата турска война през 1687 г. крепостта попада в австрийски ръце. Започва събаряне на стените и поредно обновяване - този път по последни европейски стандарти. 

Снимка: iStock

Османците обаче така заобичали крепостта, че през лятото на 1716 г. опитват второ завладяване. Този път австрийците устояват, а османската заплаха за Централна Европа се считала за преодоляна. 

Снимка: iStock

Следват нови австрийски въведения, а именно пътните възли, които се ползват и днес. Тунели, мостове, проходи - всички те разклоняват крепостта като особен лабиринт, обособяват пространства на открито и кули за изкачване. Именно тези пространства ще бъдат арена за последната инвазия на крепостта. 

Снимка: Евгений Милов

Техно окупацията EXIT

Кой да знае, че поляната за военно обучение на Йозеф Втори днес ще приюти главната сцена на най-големия техно фестивал в Югоизточна Европа. Вече 20 години Петроварадинската крепост приема десетки хиляди почитатели на електронните звуци, ударните ритми и високите децибели. 

Снимка: Евгений Милов

Публиката окупира успешно всички кътчета на крепостта. 14 главни сцени и десетки по-малки пространства са поместени между стени, поляни, кули, тунели. Впечатляващ е обемът на пространствата и високата концентрация на хора, която крепостта помещава. 

Снимка: Евгений Милов

Кривите улички, историческата катедрала и старият часовник остават сякаш недокоснати от шума на 21 век. Интересът към тях остава фотографски. Те чакат с достолепие следващите набези. 

Снимка: Евгений Милов

Да се надяваме, че следващият окупатор на Петроварадинската крепост ще дойде с мир. И с интерес към историята на този сръбско-дунавски, архитектурен любимец.

Снимка: Евгений Милов

Вижте повече снимки от Петроварадинската крепост в галерията горе.